Festivalul Turco-Tătar, un succes până la final

840
Festivalul Turco-Tătar, un succes până la final - festivaluludttmrsoveja72-1315845384.jpg

Articole de la același autor

Festivalul Internațional al Portului, Dansului și Cântecului Popular Turco-Tătar a menținut interesul spectatorilor până în ultima seară. Peste 1.000 de oameni au fost prezenți, duminică seară, la închiderea evenimentului de la Teatrul de Vară Soveja.

Cântecele și dansurile turcești au fost foarte bine primite de constănțeni în toate cele trei zile ale Festivalului Popular Turco-Tătar. Ansambluri folclorice din Turcia, Ucraina, Bulgaria s-au bucurat de prezența masivă a publicului și au oferit în schimb o atmosferă călduroasă.
Astfel, în ultima seară a festivalului, cântecele turcești și prezența energică a artiștilor i-au incitat la dans pe unii dintre spectatori. Comunicarea cu publicul a însemnat și susținerea momentului artistic printre spectatori. În acest sens, una dintre soliste a coborât de pe scenă și a cântat alături de spectatori.
Și oficialitățile prezente la festival împreună cu președintele UDTTMR și al festivalului, Varol Amet, au fluturat steaguri și au fredonat pe scenă un cântec reprezentativ pentru comunitatea turco-tătară. Piesa se numește "Frumoasă Crimeea", Crimeea ilustrând patria mamă a turcilor și tătarilor.
Pentru deputatul UDTTMR Aledin Amet, cel mai emoționant moment a fost reprezentat de cântecele tătărești.
"Cântecele tătărești sunt cele mai emoționante, pentru că în felul acesta încercăm să ne redescoperim pe noi înșine", a spus Aledin Amet.
Mult așteptată a fost formația "Mehter" din orașul Yalova (Turcia). Din ansamblul folcloric, compus în majoritate din violoniste, a făcut parte și un tânăr care a cântat în orchestra multiculturală a Festivalului
Per-Art. De asemenea, costumele tradiționale din Turcia, care încă se mai poartă în această zonă în familiile care respectă riguros tradiția, au fost o încântare pentru spectatori.
***
Despre festival, în ansamblul lui, deputatul Aledin Amet consideră că a fost o reușită.
"Sala este plină și ne bucurăm că au venit și oameni importanți din Turcia, ca ministrul Muncii și primarii din diferite orașe din Turcia. În felul acesta, promovăm lumea turcică. Ceea ce ne definește pe noi ca etnie sunt tradițiile, iar imaginea noastră dorim să o promovăm prin tradiție și valori spirituale, limba maternă, istorie și religie", a declarat Aledin Amet, pentru "Cuget Liber".
Tradițiile culturale au fost valorificate în cadrul celei de a XVII-a ediții a festivalului de 650 de artiști, dintre care 350 provin din Turcia, Bulgaria și Ucraina.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5118 secunde