Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului, la final

165

Articole de la același autor

Cea de-a XLIII-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului se apropie cu pași repezi de final. Ultimele două spectacole vor avea loc sâmbătă, 25 noiembrie, și duminică, 26 noiembrie, ambele de la ora 18.30, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța.


Primul, "Boema", se va juca, sâmbătă, 25 noiembrie și este o operă în patru acte cu muzica compusă de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Giacosa și Luigi Illica, după romanul "Scènes de la vie de bohème" de Henri Murger. Regia artistică îi aparține lui Ognian Draganov, scenografia lui Boris Stoinov, iar conducerea muzicală lui Radu Ciorei. 


Soliștii care vor urca pe scenă sunt următorii: Renata Vari din Craiova, Mihai Irimia din Brașov, Daniel Pop din București, Marius Eftimie, Smaranda Drăghici, Constantin Acsinte, Laurențiu Severin, Andrei Băican, Cristian Parmac. 


Trebuie să amintim că personalitatea muzicală a lui Radu Ciorei se caracterizează în cei 40 de ani de activitate dirijorală, prin împletirea armonioasă, în țară și în străinătate, a celor două specialități de bază ale profesiei - dirijatul simfonic și spectacolul de operă. Preocupările sale repertoriale apar, în acest sens, dintre cele mai notabile: de la Mozart, Beethoven, Rossini, Verdi, Puccini, Prokofiev, până la lucrările contemporane, Radu Ciorei a asimilat și tălmăcit cu remarcabilă măiestrie un vast repertoriu liric și simfonic, inclusiv prime audiții de muzică contemporană. Discipol al maestrului Emil Simon la Academia de Muzică din Cluj, Radu Ciorei își desăvârșește pregătirea dirijorală în Germania cu reputați maeștri ai baghetei precum Igor Markevitch, Kurt Masur, Otmar Suitner. 
În ceea ce o privește pe Smaranda Drăghici, aceasta va juca, în premieră, acest rol. Tânăra este absolventă a Universității Naționale de Muzică București. Repertoriul său cuprinde roluri în "Nunta lui Figaro", "Elixirul Dragostei","Rigoletto", "Don Giovanni", "Liliacul", "Traviata", "Lucia di Lammermoor", "Bal Mascat" etc. 


Ultimul spectacol din cadrul acestui minunat festival se intitulează "Forța destinului" și este o operă în patru acte, de Giuseppe Verdi, după un libret de Francesco Maria Piave. Premiera operei a avut loc la Teatrul Imperial din Sankt Petersburg (Rusia) în ziua de 10 noiembrie 1862. O nouă versiune a operei, bazată pe un libret de Antonio Ghislanzoni, a fost prezentată la Teatro alla Scala din Milano pe data de 27 februarie 1869. 


Regia artistică poartă semnătura lui Alice Barb, scenografia îi aparține Mariei Miu, iar conducerea muzicală lui Koichi Inoue din Japonia. Soliștii sunt: Akiko Hayakawa din Japonia, Ventseslav Anastasov din Bulgaria, Răzvan Săraru, Orest Pâslariu și Alina Dragnea din București, Constantin Acsinte, Marius Eftimie, Gabriela Dobre, Laurențiu Severin, Andrei Băican, Iulian Bratu. Maestru de cor este Adrian Stanache. 


Despre dirijorul japonez se știe că acesta este licențiat "Magna cum laudae" al Universității "Tokio Gakugei", secția compoziție – dirijat. Koichi Inoue s-a perfecționat, însă, în arta dirijorală la Academia de Muzică Santa Cecilia din Roma, cu maeștrii Bruno Aprea și Franco Ferrara, obținând înaltul titlu al Academiei în iulie 1983. 


Concomitent cu cariera universitară la catedra de dirijat a Academiei Santa Cecilia din Roma, s-a aflat la pupitrul dirijoral al celebrelor teatre: "Regio", "Scala", "Arena di Verona", "La Fenice", "San Carlo" și a Operelor din Paris, Hamburg, Dortmund, Zurich, cât și al unor importante orchestre simfonice din Paris, Londra, Roma, Sofia, București, Timișoara. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6244 secunde