Fenomenul Facebook. Cum ajung adolescenții prizonieri într-o lume virtuală

453
1
Fenomenul Facebook. Cum ajung adolescenții prizonieri într-o lume virtuală - facebook-1422033076.jpg

Articole de la același autor

Vă verificați telefonul din cinci în cinci minute, vă petreceți mai mult timp pe rețelele de socializare decât în compania prietenilor reali, iar când, în sfârșit, ieșiți din casă le împărtășiți și prietenilor virtuali unde vă aflați și ce consumați? V-ați gândit că s-ar putea să fiți dependenți de tehnologie și de internet? Psihologii susțin că tot mai mulți tineri nu mai reușesc să interacționeze social și preferă să se izoleze într-o lume virtuală, în care prietenia se bazează pe numărul de like-uri date și primite și pe o falsă stare de fericire a celui din spatele contului de Facebook. 


Astăzi, când se spune că dacă nu ai Facebook nu exiști, un număr tot mai mare de persoane prind gustul internetului și al rețelelor sociale și se transformă treptat în indivizi care se izolează de oameni și își construiesc o lume perfectă pe internet. Grav este, spun psihologii, atunci când părinții scapă de gura copiilor și le dau acestora tablete și alte gadgeturi cu ajutorul cărora cei mici se pot juca și naviga în voie pe internet. "Orice adicție este un lucru care perturbă dezvoltarea ca ființă mai departe, cu atât mai grav cu cât aceasta se întâmplă la o vârstă foarte fragedă, iar aici ne referim la dependența de calculator, internet și rețele de socializare. Se întâmplă să fie mult mai confortabil pentru părinte să-i dea o tabletă copilului de trei ani în speranța că cel mai mic va sta liniștit, iar el va putea să-și execute activitățile casnice. Pe de altă parte, părintele vine acasă destul de obosit și încărcat emoțional, iar atunci e o bună modalitate de a scăpa de lucrurile pe care le are de făcut împreună cu copilul. Dependența de cal-culator și de rețele sociale este observată cu predilecție în rândul adolescenților și poate mai puțin în rândul persoanelor adulte, mature, tocmai pentru că vorbim despre o generație care abia se dezvoltă și s-a născut cu tot ceea ce înseamnă tehnică și virtual", a explicat psihologul Cristina Gemănaru.


Cum își "revin" dependenții de rețele sociale 
Pe lângă timpul pierdut pe rețelele de socializare, îngrijorător este faptul că acestea pot avea, în timp, efecte negative și asupra sănătății mintale, generându-se tulburări de comportament și tendințe de agresivitate. Psihologii spun că, de obicei, tinerii care au foarte mulți prieteni pe Facebok sunt mai mult singuri în realitate, deoarece tind să devină timorați și timizi. Specialiștii le recomandă acestora să petreacă mai mult timp în societate, să aibă un schimb de emoții cu oamenii și să evite izolarea. "Dacă vorbim de generația vârstei 30 - 40 de ani, ne referim la acele perioade în care interacțiunea socială se desfășura printr-un schimb de informații, printr-o interacțiune vizibilă. În cazul adolescenților, interacțiunea socială se desfășoară din ce în ce mai puțin ca și prezență fizică și se desfășoară foarte mult în mediul virtual. În momentul în care îți dezvolți acest comportament, abilitățile de a interacționa social devin tot mai deficitare. În momentul în care nu interacționezi zi de zi și nu ai un schimb de emoții și de limbaj nu neapărat verbal, ci mimico - gestual, aceste abilități ale noastre dispar. E ca și cum ne-am izola pe o insulă și ne-am dezvolta acolo propria noastră lume. De aceea, se observă din ce în ce mai mult faptul că mulți tineri nu mai reușesc să interacționeze social, să schimbe afecte și emoții între ei. Se pot dezvolta și tendințe de agresivitate, pentru că izolarea înseamnă inca-pacitatea de a-ți dezvolta și de a-ți gestiona emoțiile. Mediul virtual creează și dezvoltă comportamentul de a imita și de a prelua modele de acolo, modele care nu sunt neapărat cele mai realiste și cele mai benefice. Sunt tineri care au foarte mulți prieteni pe internet, dar în realitate sunt singuri, pentru că devin anxioși, timorați și timizi. Cu cât petrec mai mult timp în fața calculatoru-lui, cu atât scad abilitățile de a interacționa într-un grup", a subliniat Cristina Gemănaru.


Comentează știrea

Dan Gabriel
24 ianuarie 2015
Angajare

Editor articole pentru publicare anunturi. Aveti aptitudini de exprimare in scris? Va place sa studiati, sa va informati cu privire la diferite subiecte si sa realizati apoi o sinteza a acestora? Daca da, va asteptam sa deveniti colaborator! Cerinte : - bune abilitati de exprimare in scris; - cunoasterea mediu/avansata a limbii engleze reprezinta un avantaj, nu este obligatoriu; - capacitatea de organizare si sintetizare a informatiei; 1. Cream impreuna o lista de subiecte de abordat. 2. Trimiteti articolele pe email in format Word. 3. Primiti bani lunar pentru articolele publicate (in functie de volumul redactat) in baza unui contract de drepturi de autor. Avantajele colaborarii : 1. Dezvoltare profesionala: 2. Lucrati in timpul liber, de acasa, fara targeturi. Nu exista un numar de articole pe care il solicitam colaboratorilor nostri. Astfel, puteti sa scrieti in timpul liber, in functie de disponibilitate si inspiratie. 3. Promovare viitoare: Veti fi prezentati in lista de colaboratori iar, articolele dvs vor trimite cititorul catre pagina de prezentare, unde, la solicitarea dvs, vom publica datele de contact. Sunt si alte elemente de promovare pe care vi le vom prezenta la interviu. 4. Beneficii financiare Articolele dvs vor fi platite. Plata se face obiectiv, in functie de numarul de caractere. Despre valoarea unui articol, modalitatea de plata si implicatii juridice vom discuta ulterior, dupa ce ne veti trimite solicitarea de colaborare. Va rugam sa trimiteti solicitarea de colaborare sub forma unui email pe adresa: [email protected] In acest email trimiteti textul, "INFO" si o prezentare a / CV-ului d-voastra.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Ianuarie 2015
Stire din Sănătate : Cum ne afectează tensiunile din familie
Miercuri, 14 Ianuarie 2015
Stire din Social : SPIT și-a făcut pagină de Facebook
Pagina a fost generata in 0.3012 secunde