Fără liste de preînscrieri, la grădiniță. Când se vor stabili locurile pentru copiii nou-veniți

745
Fără liste de preînscrieri, la grădiniță. Când se vor stabili locurile pentru copiii nou-veniți - fotofondinscrierigradinita-1525442165.jpg

Articole de la același autor

Părinții care au copii cu vârste de grădinițe își fac deja planurile dacă și unde să-i înscrie astfel încât cei mici să beneficieze de cele mai bune condiții și de o îngrijire adecvată. Cei care aleg grădinițele de stat mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a se hotărî, timp în care au posibilitatea să viziteze unitățile de învățământ pe care le au în vedere. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța susțin că nu vor fi probleme cu locurile în grădinițe, că sunt locuri suficiente și că vor fi primiți toți copiii.


Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației Naționale, înscrierea în învățământul preșcolar a copiilor cu vârste cuprinse între trei și șase ani se desfășoară succesiv, în două etape. Din 7 mai, se primesc înscrierile pentru copiii care deja frecventează grădinița în acest an școlar și doresc să o frecventeze și în anul școlar 2018 - 2019. Ulterior, din 21 mai se primesc dosarele pentru copiii nou-veniți.


Orarul reînscrierilor și înscrierilor va fi stabilit de conducerea unității de învățământ și va fi afișat, la loc vizibil, în fiecare grădiniță, pentru informarea părinților și a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există), și, eventual, pe site-ul inspectoratului școlar.


"Deocamdată, se vor centraliza fișele de reînscriere și apoi vor fi anunțate locurile disponibile pentru copiii nou-veniți", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, prof. Cristina Ivan. De altfel, în ultimii ani nu au mai fost probleme, fiind locuri suficiente pentru toți copiii.


Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, astfel: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) și grupa mică (copii de 3 ani). În baza HG nr. 1.252/2012 și în limita locurilor disponibile, pot fi înscriși în grupa mică și copii cu vârsta cuprinsă între doi și trei ani.


Criterii de departajare în funcție de vârstă


În situația în care, într-o unitate de învățământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.


Întâietate au copiii orfani fie de un pă-rinte, fie de ambii părinți, dar și existența unui frate sau a unei surori înmatri-culat sau înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă sau existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului.


"Criteriile specifice de departajare, elaborate de fiecare unitate de învățământ preșcolar, aprobate de Consiliul de Administrație al acesteia și avizate de Inspectoratul Școlar Județean nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri. De asemenea, criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale", mai spun reprezentanții ISJ Constanța.


Pentru asigurarea transparenței procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităților de învățământ preșcolar vor afișa, la vedere, pentru toți cei interesați, următoarele informații: capacitatea instituției (numărul de copii pentru care a fost proiectată); numărul de locuri aprobat prin planul de școlarizare pentru anul școlar 2018-2019 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare); criteriile generale și criteriile specifice pentru înscrierea copiilor și numărul de copii reînscriși/înscriși zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0952 secunde