Familii de olari cunoscute vor face demonstrații la Constanța

238
Familii de olari cunoscute vor face demonstrații la Constanța - olarit-1437588603.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează în perioada 23-25 iulie 2015 manifestarea "Olăritul – tradiție și contemporaneitate", din cadrul unui ciclu amplu de manifestări "Meșteșuguri tradiționale".


Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară din Constanța, a declarat: "Olăritul este astăzi unul dintre puținele meșteșuguri populare care mai păstrează tehnica, materialele, ornamentica și cromatica moștenite din vechime. Astfel, în centrele de olărit care mai produc în zilele noastre, lutul este frământat și modelat la roata olarului, arderea se face în cuptoare de olar, iar instrumentele folosite la decorare sunt tradiționale, precum și repertoriul ornamental".


Prin organizarea manifestării "Olăritul – tradiție și contemporaneitate" conducerea Muzeului și-a propus să prezinte evoluția meșteșugului în câteva din centrele de olărit încă vii de pe teritoriul țării noastre.


Olarul Marcel Mocanu vine din Braniștea, Galați cu roata olarului pe care va face demonstrații de lucru. Ceramica sa este una destinată uzului gospodăresc, astfel că tipurile de vase sunt căni, oale și castroane, sumar decorate cu "picătura scursă".


Din vestitul centru de ceramica de Horezu, Vâlcea, va fi prezent olarul Gheorghe Iorga, care realizează farfurii ornamentate prin jirăvire cu instrumente ca gaița sau cornul, motivele centrale, tradiționale fiind peștele, soarele, cocoșul, biserica, copacul.


Centrul de olărit de la Corund, Harghita produce în prezent o ceramică foarte variată ca forme și decor: platouri, farfurii, vaze, sfeșnice, căni, ploști, jucării – fluierici, cahle etc. Meșterul Mathe Denes este unul din cei mai cunoscuți olari din zonă. 


Prin prezența la Constanța a acestor familii de olari din centre cunoscute ale ceramicii populare, care transmit de generații modelarea lutului la roată, se oferă o imagine de ansamblu asupra evoluției și continuității meșteșugului olăritului în timp, în formele sale autentice.


La Constanța, va fi prezentă și familia olarului Eugen Pătru din Vlădești-Vâlcea, continuatoare a meșteșugarului Dumitru Șchiopu. Remarcabile sunt vasele nesmălțuite, cu ornamente spiralate desenate cu smalț verde și galben.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1839 secunde