"Facebook-ul nu este spațiul în care ne dezvoltăm intelectual"

1001
7

Articole de la același autor

Pentru actualul director al Bibliotecii Județene "I.N. Roman" din Constanța, prof. Corina Apostoleanu, mandatul în fruntea

unei instituții care traversează o perioadă deloc propice constituie provocarea supremă.

- Generația click în secolul imaginii tratează biblioteca drept un muzeu?

- În întreaga lume există o preocupare de reașezare a bibliotecii, chiar universitare și școlare, într-un spațiu nou, în condițiile mediului virtual. Este o luptă, pentru că toată lumea este conștientă că și biblioteca trebuie să-și facă niște schimbări. Nu are cum să supraviețuiască în forma ei tradițională. Cititorii noștri, utilizatorii pe care îi numim așa pentru că ei folosesc servicii de bibliotecă de acum, și nu numai carte, sigur că doresc din partea bibliotecilor anumite tipuri de servicii. Își doresc să le dăm materiale scanate, își doresc să găsească integral textul, își doresc digitizare, să le trimiți materialele pe email. Deci, cu totul altceva decât era acum 10-15 ani. Sigur că lumea se uită către bibliotecă într-un anume fel, ca o colecție de cărți, ca un loc unde mă duc și îmi iau cartea și cine or fi ăia care sunt în bibliotecă. Eh, tocmai aceia care sunt în bibliotecă trebuie ei înșiși să fie foarte la zi cu tot ce se întâmplă, pentru că altfel nu mai pot face față acestei concurențe. Într-adevăr, situația lecturii clasice în sala de lectură s-a schimbat radical.

- Aveți statistici legate de acest aspect?

- De ce să nu fim cinstiți cu noi înșine și să nu recunoaștem că numărul de cititori în sala de lectură nu mai este același, dar există mulți cu care am început să colaborăm în mediul virtual. Însuși împrumutul acesta interbibliotecar pe care îl practicăm între bibliotecile din România este un serviciu cerut tot prin intermediul mediului electronic.

Avem solicitări de documente scanate, iarăși un tip de serviciu care nu mai aduce utilizatorul în sală.

În schimb, parteneriatul nostru cu școlile, cu mediul educațional, ne aduce utilizatori în sală la activități comune între școală și bibliotecă. Cele două mari evenimente ale anului care aduc astfel de utilizatori masiv au fost în noiembrie și în aprilie. "Noaptea bibliotecilor", când într-adevăr a fost foarte multă lume și au fost activități foarte variate, inclusiv teatru de păpuși și "Școala Altfel", pentru care deja am început să facem înscrieri la ateliere.

- Așadar, vă repoziționați în linie dreaptă către școală.

- Da, biblioteca își redimensionează poziția în societate. Este foarte adevărat că dintotdeauna ea a avut un rol educațional, dar unul pasiv, în sensul că veneai și îți luai o carte de care aveai nevoie. Acum rolul este unul activ, unul de implicare, adică elevul vine și își desfășoară o oră alături de profesor, elevul participă la unele activități, workshopuri. De exemplu, acum, în cadrul "Școlii Altfel", ni s-a solicitat sprijinul în organizarea unei ore de istorie, pe care vom încerca să le-o exemplificăm cu materialele pe care le avem noi și să se ajungă la un fel de dezbatere. Un alt coleg le va arăta practic cum se face o carte, manual. Avem inițiativa de a realiza și un cerc de lectură cu adulții, un cerc de lectură cu copii, în care să încercăm să-i reapropiem de carte.

- Mai credeți în această reîntoarcere la lectura filă cu filă?

- Personal, cred că se poate. Chiar dacă punctual, eu cred că se poate. Lucrurile par ajunse într-un anumit punct de unde nu se mai pot întoarce. Știu, și eu simt chestiunea asta, dar nu susțin că se pot întoarce. Susțin că se pot reinventa.

- Revenind la rolul bibliotecii în secolul imaginii...

- Trebuie să ai o minte foarte inventivă și să te gândești cum să-i mai atragi pe oameni. Nu neapărat pentru a-mi justifica existența, ci să-i atragi către ceva care să-i folosească în viață. Trebuie să ai conștiința că exiști pentru ceva. Ai un rol. Nu este deloc simplu, pentru că într-adevăr concurența este mare. Armele noastre pot părea mai slabe decât ale mediei sau ale internetului și știu că lumea se uită cu un pic de condescendență la lupta noastră.

Căinarea nu are rost și nu mi se pare productivă. Ideea este să găsim metode să supraviețuim, pentru că am convingerea că omenirea nu merge înainte cu lucruri de suprafață... Sunt ca o apă care curge. Toți ne uităm pe Facebook și ne amuzăm, chiar îl folosim și profesional pentru a ne promova, dar nu acesta este spațiul în care ne dezvoltăm intelectual.

Comentează știrea

Facebook-ul
8 februarie 2016
si ...Internetul

In general internetul nu este spatiul unde ne dezvoltam intelectual, dar e un spatiu virtual foarte util, unde putem comunica, si mai ales ne putem informa! Deci fara internet, nu se mai poate! Asta e!

Nu pe Facebook, ci aici:
8 februarie 2016
Jos regimul dictatorial al lui Stan!

Stan, Popa, asa cum ati avut imeeeensa nesimtire de a comite nenumarate abuzuri timp de 4 ani....foarte lungi, trbuie sa cautati in voi si putin, putintel BUN SIMT si ....de ce nu, CURAJ, sa va dati DEMISIA! Hai, indrazniti! Nu e asa de greu. Sau e?

Miha dragă,
8 februarie 2016
nu fi tristă...

....fiindcă e păcat.... / Fara lacrimi nu exista DEMISIE din palat! ( sau cu 'halat'?) / Dacă ti-o dădeai la timp nu te umileai cum o faci de ceva vreme....Zău, nu e păcat??? / De ce vrei tu mai, fetițo, sa te tot certăm, si mereu, cu insistență...din casă sa dăm? / Ia-ți gentuța, canapeaua, și tot ce mai vrei! / Ia-ti prietena de braț și......LĂSAȚiI-NE!!!!

DECEBAL
8 februarie 2016
firarciuc

vreau sa fiu demisa, hulita, jignita, faceti ce vreti cu mine! tot nu plec de bunavoie. sunt aici pentru tot restul vietii mele. huo, reformatorilor neoprotestanti care imi fac opozitie, va voi concedia!taia salariile!da afara!sanctiona disciplinar! scade un punct la..purtare!

Raspunsul ...
8 februarie 2016
tot online!

Frustratelor, nu ne dam demisia, ca nu vrem in cancelarie! E urâăăt! Nu ne place acolo, e câș! Noi vrem in cabinetul nostru, e frumos, nu ne deranjeaza nimeni, putem sa ne retragem acolo cand ne enerveaza cineva. Si ....in afara de asta, l-am mobilat dupa pofta inimii, ne simtim ca acasa, am investit timp, bani si sentimente pozitive si negative in amenajarea lui! Si mai duceti-va naibii odata de-aici, lasati-ne in pace! Daca vrem, putem sa ne si incuiem in living daca ne stresati! Să lucram in tihnă la....stiti voi ce. Vreti neaparat buba? Sâc! Noi suntem șefele, nu voi!

Răspuns la: Jos regimul dictatorial al lui Stan!
Adăugat de : Nu pe Facebook, ci aici:, 8 februarie 2016
Stan, Popa, asa cum ati avut imeeeensa nesimtire de a comite nenumarate abuzuri timp de 4 ani....foarte lungi, trbuie sa cautati in voi si putin...
Bine
8 februarie 2016
fetelor!

Directoarelor, raspunsul vostru e cat se poatte de normal! Nici nu ne miram ca nu vreti inapoi in cancelarie. Dar aveti grija, cand va incuiati in cabinet, sa va incuiati bine! Daca ii vine cuiva vreo idee nebuneasca si da usa de perete, mai ales in timpul consiliului de administratie, cand se petrec lucruri necurate....De microfoane v-ati uitat?

Răspuns la: tot online!
Adăugat de : Raspunsul ..., 8 februarie 2016
Frustratelor, nu ne dam demisia, ca nu vrem in cancelarie! E urâăăt! Nu ne place acolo, e câș! Noi vrem in cabinetul nostru, e frumos, nu ne...
ps
8 februarie 2016
nu cine stie ce...

'lucruri necurate", adica barfe, chestii, mici sanctiuni, nu altceva! Nu va ganditi la prostii.

Răspuns la: fetelor!
Adăugat de : Bine, 8 februarie 2016
Directoarelor, raspunsul vostru e cat se poatte de normal! Nici nu ne miram ca nu vreti inapoi in cancelarie. Dar aveti grija, cand va incuiati...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.54 secunde