Expoziții pline de culoare la Muzeul de Artă

350
Expoziții pline de culoare la Muzeul de Artă - expozitii2-1557950061.jpg

Articole de la același autor

Iubitorii de artă din județul Constanța sunt așteptați în cursul acestei săptămâni la o serie de evenimente deosebite. Prima dintre acestea se numește "O familie de artiști din epoca de aur" și va fi vernisată în cursul zilei de joi, 16 mai, ora 18.00. Pe simezele instituției de cultură se vor afla operele Liei Szasz (1928 - 2007), eleva lui Camil Ressu, o prezență expozițională susținută și apreciată în epocă, ea fiind născută la Constanța, oraș de care nu s-a despărțit niciodată.


Soțul Liei, Dorian Szasz (1925 - 2008), elev al aceluiași maestru, a fost atras de lumea sportului, a cărei dinamică a cuprins-o în forme specifice.


Ileana Szasz, fiica lor, trăiește și activează la Londra, Geneva și București. Apoi, soțul Ilenei Szasz, Antonio Albici, cu participări la importante manifestări internaționale, construiește structuri armonice.
Arno Albici, fiul lor, care își împarte timpul între Londra, Tokio și Geneva, și-a asumat o aleasă tradiție familială.
La diferență de numai o zi, vineri, 17 mai, ora 15.00, la muzeu va avea loc vernisajul expoziției de grafică "Delir controlat", a artistului Tudor Banuș. În deschidere vor vorbi Ovidiu Șimonca, redactor-șef adjunct la revista "Observator cultural" și Doina Păuleanu, istoric și critic de artă, directorul muzeului.


Precizăm că în perioada 17 mai -  21 iunie, Muzeul de Artă Constanța, împreună cu Institutul Cultural Român invită publicul în sălile de la etajele II și III să viziteze tocmai această expoziție inedită. Tudor Banuș este artistul despre care cotidianul "The New York Times" scrie că are două calități care apar rareori în aceeași persoană, acelea a talentului și a intelectului. Mai mult decât atât, el este capabil să răspundă atât cerințelor estetice, cât și celor intelectuale.


Tudor Banuș s-a născut la București, în urmă cu 72 de ani, dar la numai 24 de ani el s-a stabilit la Paris. Artistul este absolvent al Facultății de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din capitală, dar el a studiat pictura la "Ecole Superieure des Beaux Arts" în Paris. De-a lungul timpului, a avut peste 70 de expoziții personale în Franța, Statele Unite, România, Austria, Germania, Belgia, Marea Britanie, Portugalia și lista poate continua. De asemenea, a ilustrat peste 25 de cărți, printre care Jules Verne, Thomas Jefferson, Jack London, Didier Decoin, Doris Lessing, Mircea Cărtărescu, Ion Barbu, Șerban Foarță etc. 


În plus, în anul 1979, el a obținut  premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru tineret în Franța, "Muzicanții din Bremen", de frații Grimm. Mai târziu, în anul 2004 Ministerul Culturii din Romania i-a decernat  Premiul Național pentru ilustrarea cărții.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1272 secunde