€ 4.7287
£ 5.3209
$ 4.1834

Mai multe ştiri online:

Expoziție de zacuscă la Universitatea „Ovidius”

Ştire online publicată Luni, 19 Martie 2018. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
Marți, 20 martie, de la ora 14.30, Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, avându-i ca gazde pe conf. univ. ing. Liliana Panaitescu și Stanică Enache, președinte Inomar Cluster și inițiatorul proiectului și platformei online de experiențe inedite, TourX, vă invită să vizionați o „expoziție” de zacuscă însoțită de o prezentare și degustare de zacuscă și vinuri dobrogene. TourX, în colaborare cu Asociația Țăranii Dobrogeni au reunit sub egida evenimentului „Zacusca, o experiență balcanică. De la masa de post la masa boierească” invitați cu istorii culinare interesante, Paula Vals (grupul Angelo/ Fabrica de produse tradiționale de la Greci), Bianca Folescu de la Vișina (comunitatea bulgară/Gospodaria Tradițională de la Vișina), Valentina Koker, Jurilovca (comunitatea lipovenilor/ Suvenir din Jurilovca), Enise Ali (comunitatea tătară/Jade Oriental Cafe), Maica Stareță Rafaela de la Mănăstirea Colilia, Mirabela Burichter (comunitatea aromână/ Căprițele vesele de la Stejaru), Tatiana Rovinar, Hunedoara (Casa Maria), Carmen Paraschivescu, sommelier și fondator Garda Culinara, Asociația Țăranii Dobrogeni reprezentați de Ioana Moroșanu, Laura Stroe, Claudiu Moroșanu și Ciprian Stroe și Crama Delta Dunării, Somova cu vinurile dobrogene La Sapata. 


Dobrogea actuală deține o moștenire gastronomică diversă și diferită de cea a celorlalte provincii românești, ea aflându-se sub administrare otomană până în a doua jumătate a secolului al 19-lea. Multe dintre mâncărurile Dobrogei sunt gătite pe bază de pește, în special în Delta Dunării și pe bază de lapte și carne de oaie, datorită tradițiilor minorității turco-tătare păstrându-și chiar și denumirile de-a lungul timpului.


Dar pentru că suntem în perioada Postului dinaintea Sfintei Sărbători a Paștelui experimentăm inedit zacusca, într-un mod TourX, povestind-o și degustând-o alături de invitați speciali, reprezentanți ai etniilor dobrogene și ai altor ținuturi românești. 
Desi zacusca este specifică bucatariei romanești și în bucătăria balcanică se găsesc numeroase variante ale sale, astfel, sârbii pregătesc Ajvar, ce conține și usturoi, uneori și ardei iuți, bulgarii, pe de altă parte, fac Ljutenica, o zacuscă îndulcită cu zahăr, iar turcii folosesc „biber salcası”, o variantă mai fină și mai păstoasă a zacuștii, pentru a condimenta mâncărurile.
Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7391 secunde