Experimente internaționale, la Școala Gimnazială nr. 7 din Constanța

848

Articole de la același autor

Elevii claselor a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 7 "Remus Opreanu" din Constanța au reconstituit experimentul lui Erathostene, învățat al lumii antice. Școlarii, coordonați de profesoarele de matematică Săftica Sava și Irina Condurachi, au învățat astfel despre cel care este considerat a fi părintele geografiei, dar totodată având contribuții importante în matematică și astronomie. Acesta a reușit, cu ajutorul unui băț și a unei minți sclipitoare, să determine cu o precizie extraordinară pentru acele vremuri circumferința Pământului. 


Experimentul s-a desfășurat, în fiecare an, în 47 de țări și 2.800 de școli, în ziua Echinocțiului de toamnă. Școala din Constanța a avut ca partener Compass International School din Doha, Qatar. 


"În 22 septembrie, ziua Echinocțiului de toamnă, la Ecuator, la ora amiezii, soarele se ridică până la zenit, astfel încât umbrele dispar. În aceeași zi, la Constanța, România, când soarele atinge punctul cel mai înalt în traiectoria sa pe bolta cerească, elevii au observat că un băț cu lungimea de 100 de cm lasă o umbră de aproximativ 127 cm... pe când în Doha, Qatar, elevii unei școli constată că un băț de 100 cm face o umbră de aproximativ 53 de cm. Cunoscând distanța dintre cele două școli, de aproximativ 2.942 km, situate aproximativ pe același meridian, folosind datele de mai sus și aplicând cunoștințele de geometrie pe care le au, elevii din clasa a VIII-a au determinat, reconstituind raționamentul lui Erathostene, circumferința aproximativă a Pământului: 40.895 km", explică directorul școlii, profesor Aurora Suba. 


Desigur, aceasta este o estimare, dar un foarte bun exercițiu și o provocare pentru elevi și profesori deopotrivă. Prin utilizarea aplicațiilor online se dezvoltă și competențele digitale ale participanților la proiect, necesare și în alte domenii. 


"A fost o experiență foarte interesantă pentru elevi și, în același timp, un omagiu adus oamenilor de știință din toate vremurile, care și-au dedicat energiile creatoare cercetării științifice, împingând mereu, tot mai departe, granițele cunoașterii umane", mai precizează cadrele didactice. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8959 secunde