Excepțională seară de balet - spectaculosul "Peer Gynt"

859
Excepțională seară de balet - spectaculosul
Sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 19, Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" reia o capodoperă a baletului - "Peer Gynt" - care în urmă cu aproximativ cinci ani și jumătate era oferit în premieră constănțenilor în viziunea coregrafică a artistului emerit al Rusiei Gheorghi Kovtun. Evenimentul coincidea atunci cu inaugurarea sălii teatrului, în urma amenajării și modernizării.
Avându-l co-repetitor pe Francisc Strnad, balerinii Companiei de Balet, cu Horațiu și Monica Cherecheș cap de afiș, au ridicat la finalul premierei sala în picioare impresionând publicul prin dăruirea și rigurozitatea interpretării. Atunci, după premieră, Horațiu Cherecheș declara: "Peer Gynt este un rol complex. Coregrafia în sine este clasică, contemporană, neoclasică și modernă. Din punctul meu de vedere, nu am dansat ceva mai greu. Am șase variații, șapte pas-de-deux. Este un rol care solicită foarte mult talentul interpretativ al artistului".
Inspirat după poemul dramatic cu titlu omonim de Henrik Ibsen, pe muzica lui Edvard Grieg, baletul redă avatarurile unui personaj pe jumătate legendar, Peer Gynt, țăran norvegian de la mijlocul secolului al XIX-lea
Balet filozofic și extrem de spectaculos, în același timp, piesa este o combinație inedită de poem dramatic, într-o coregrafie clasico-modernă, cu inserțiuni de acrobație și circ concepute de artistul emerit al Federației Ruse, Gheorghi Kovtun. Baletul reprezintă, prin mijloacele de expresie ale dansului, perpetua căutare a eternului feminin personificat pe rând în Ingrid - Fata verde - Fata mării - Fata cerului, iubite și abandonate fiecare de către eroul norvegian Peer Gynt, pentru a-și găsi, la revenirea pe pământ, liniștea lângă credincioasa Solveig. Dincolo de atractivitatea subiectului se relevă profundul său simbolism, dinamica fascinantă a căutărilor spirituale pentru găsirea ego-ului, a destinului și locului în lume ale fiecăruia dintre noi, pe minunatele acorduri ale lui Edvard Grieg.
În distribuție îi vom regăsi pe Horațiu Cherecheș, Irina Ganea Mihaiu, Eliza Maxim, Sergiu Dan, Adrian Mihaiu, Dorina Drăgoeaș, Delia Luca, Laima Costa, Rie Aoyagi și Kanoko Suzuki. Asistenți coregrafie: Monica Cherecheș, Elisabeth Pândichi Lux și Mihail Motovilov.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 23 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Porți deschise la Cetatea Carsium
Pagina a fost generata in 0.2986 secunde