Examen cu emoții, la Constanța. Un elev, depistat cu temperatură și trimis acasă

356
Examen cu emoții, la Constanța. Un elev, depistat cu temperatură și trimis acasă - fotofondexamencuemotii-1592232022.jpg

Articole de la același autor

Prima probă a Evaluării Naționale 2020 s-a consumat ieri fără incidente majore, însă cu mari emoții, atât pentru elevi, cât mai ales pentru părinți. Totuși, un candidat de la Școala nr. 29 din Constanța nu a putut fi primit în sala de examen deoarece

avea temperatură și va susține proba peste două săptămâni.

Sute de elevi și părinți s-au instalat, ieri, încă de la primele ore ale dimineții în fața unităților de învățământ, pentru a fi siguri că intră la timp în sala de examen, pentru susținerea primei probe a Evaluării Naționale 2020. Răcoarea adusă de nori și ploile căzute peste noapte a fost primită cu bucurie de toți, cei mai mulți candidați făcându-și griji ca, din cauza căldurii, să nu cumva să fie depistați cu temperatură de peste 37,3 grade Celsius și să nu poată intra în examen.

Potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean Constanța, la proba scrisă de limbă și literatură română, au fost prezenți 5.859 de candidați, iar 112 au absentat. "Din păcate, un candidat de la Școala Gimnazială nr. 29 «Mihai Viteazul» Constanța a avut temperatura peste maximul admis. De asemenea, doi candidați de la Școala Gimnazială nr. 1 Castelu, respectiv Școala Gimnazială nr. 1 Valu lui Traian, se află în izolare, la domiciliu. Cei trei elevi vor susține examenul în etapa specială din data de 29 iunie", au precizat ISJ Constanța.

Genul epic, pe placul candidaților

După triajul epidemiologic și intrarea elevilor în săli, în fața școlilor au rămas părinții, făcând pronosticuri despre subiectele la literatură. "Genul liric este cel mai dificil. Cel puțin așa este la fiul meu. Nu prea s-a împăcat cu poeziile. Ar prefera ceva despre genul epic", ne-a mărturisit o mămică, în fața Școlii nr. 16 din Constanța.

Și genul epic a fost. La subiectul 1, candidații au avut mai multe cerințe legate de textul "Zborul" de Sorin Titel, printre care și să demonstreze apartenența la genul epic. La subiectul al doilea, au fost mai multe exerciții de gramatică, pe baza unui alt text, "Viața unui geniu: Traian Vuia, avocatul care nu a renunțat la visul său adevărat - zborul", după Ionuț Cristian Ungureanu, www.historia.ro. De asemenea, în partea a doua, candidaților li s-a cerut să redacteze o narațiune de 150 – 300 de cuvinte, în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.

Însă, faptul că subiectele au fost ușoare nu îi mulțumește pe mulți părinți, care consideră că astfel nu se poate face o departajare serioasă a candidaților, mai ales în vederea repartizării computerizate pe locurile pentru liceu. "Este foarte bine că nu a fost foarte dificil examen, dar ce vor face atunci când vor lua jumătate din copii nota 10? Iar copiii care sunt foarte buni, care s-au pregătit îndelung și serios, pot oare să ia mai mult de nota 10?", ne-a declarat părintele unui candidat de la Liceul "Ovidius" din Constanța.

Mâine, proba la matematică

Baremul de corectare a fost deja publicat, ieri după-amiază, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro. "În afara celor trei situații înregistrate, Evaluarea Națională s-a derulat fără incidente majore, în județul Constanța. Acest fapt demonstrează capacitatea de responsabilizare a tuturor factorilor implicați în vederea asigurării unui examen echitabil pentru elevii noștri, cu atât mai mult cu cât condițiile de organizare sunt speciale în această perioadă. Le mulțumesc colegilor mei care fac parte din comisiile de organizare și le doresc tinerilor absolvenți de clasa a VIII-a mult succes pentru proba care urmează", a afirmat prof. Sorin Mihai, inspectorul școlar general.

Mâine, este programată proba scrisă la matematică. Primele rezultate vor fi afișate luni, 22 iunie, până la ora 14.00. Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 22 iunie, între orele 16.00 și 19.00, și 23 iunie, între orele 8.00 și 12.00. În acest caz, al depunerii contestațiilor, candidații completează, semnează și depun sau transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi anunțate sâmbătă, 27 iunie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3171 secunde