Evoluția istorică a Turciei, în simpozion la Universitatea "Ovidius"

407
1
Evoluția istorică a Turciei, în simpozion  la Universitatea
Cu ocazia celei de-a 89-a aniversări a proclamării Republicii Turcia, la Universitatea "Ovidius" din Constanța a avut loc un simpozion dedicat politicii externe a noului stat în perioada interbelică, precum și raporturilor româno-turce din aceeași perioadă.

Manifestarea, ce își dorește să devină o tradiție, s-a bucurat de prezența a doi recunoscuți cercetători aparținând Institutului "Atatürk" din cadrul Universității Hacettepe din Ankara, prof. univ. dr. Mustafa Yilmaz și conf.dr. Yonca Anzerlioglu, precum și a decanului Facultății de Istorie și Științe Politice, lector univ. dr. Emanuel Plopeanu, cei trei conferențiari susținând comunicări în plen pe temele mai sus menționate. 


Demersul de față își găsește justificarea în natura excelentă a raporturilor dintre cele două țări, după 1923 și până în zilele noastre, în situarea pe poziții comune în cele mai multe dintre provocările la adresa securității regionale sau globale, de atunci și de astăzi, în existența unei comunități turco-tătare puternice, stabile, oneste, care a unit cele două națiuni, reprezentând un model de conviețuire interetnică.

Manifestarea a avut ca inițiatori și susținători Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, prin persoana consulului general Füsün Aramaz, Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității "Ovidius" din Constanța și Universitatea Hacettepe din Ankara. Au participat, de asemenea, deputații UDTTMR și UDTR, Amet Aledin și Iusein Ibram, Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Muurat, alte oficialități reprezentând instituții ale celor două comunități, precum și reprezentanți ai unor instituții de cultură din Constanța.

Manifestarea s-a desfășurat în prezența unui număr mare de studenți, interesați de evoluția istorică a Turciei și de perspectivele sale contemporane. În finalul său, organi-zatorii au exprimat speranța că această întâlnire va deveni o tradiție, care va întări raporturile speciale dintre cele două națiuni.



Comentează știrea

dogan iusuf
9 noiembrie 2012
sa vezi ce iese

nu-l vadpe eserghep nici pe varol paraleii dela Udttmr printre participantii de vaza,nu modestia i-a impins mai in spate.In schimb este Aledin deputat din partea Udttmr si muftiul nelipsit dela nimic.Lipseste si prof.dr.Ibram Nuredin la acelasi Ovidius.Bine inteles ca lipseste Tasin Gemil,exmatriculat dela Ovidius de niste fii de carutasi de CAP,si care,isi continua cariera universitara la Babes-boluyai.De aceea cer tatarilor sa-i voteze pe unguri la 9 dec.au candidati in toata tara,turco tatarii n-au avut niciun candidat la mun.CTA nici la jud.cta.Acum il au pe prapadito-penalul Amet Varol.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Stire din Cultură-Educație : În vizită la întemeietorii Tomisului
Vineri, 12 Octombrie 2012
Stire din Actual : Avion sirian sechestrat la Ankara
Pagina a fost generata in 0.2278 secunde