Eveniment de marcă la Constanța, ca omagiu adus lui Nichita Stănescu

127
Eveniment de marcă la Constanța, ca omagiu adus lui Nichita Stănescu - nichitastanescu-1553780765.jpg

Articole recomandate

Filiala UAPR Constanța 1 lansează o invitație la vernisajul "Nichita, poetul din viitor", care va avea loc sâmbătă, 30 martie 2019, orele 15.00, în galeria de artă a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (etaj II, mansardă). 


Expoziția este un omagiu adus lui Nichita Stănescu (1933-1983), marele poet al neo-modernismului românesc, "poetul necuvintelor", de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta, la 31 martie, 86 de ani. Artiștii expozanți celebrează astfel prin linie, culoare și volum geniul poetului dispărut prematur, în a cărui operă abundă vizualitatea, prin imagini construite din cuvinte, metafore de mare plasticitate. 


Prieten al confraților scriitori – între care sârbul Adam Puslojiæ, care i-a tradus numeroase poeme; al artiștilor vizuali – precum Mircia Dumitrescu, care i-a ilustrat poeziile și chiar i le-a gravat pe unele în lemn, sau Vladimir Zamfirescu; al actorilor, care i-au recitat versurile, Nichita a fost pentru toți un model inspirațional. Este o legendă încă vie în memoria celor care l-au cunoscut sau i-au citit opera. 


De altfel, titlul expoziției este inspirat chiar de o confesiune a unuia dintre prietenii săi, actorul Ion Caramitru, care aprecia într-un interviu filmat că Nichita "a contribuit fundamental la modificarea limbii literare" și este "poetul secolului următor". La rândul său, criticul literar Nicolae Breban declara: "Nichita este unul dintre cei mai mari poeți europeni de după război. (…) El este, alături de Eminescu și de Blaga, al treilea poet care a tentat conceptul abstractului în poezie, a tentat latura metafizică a existenței și a intelectului uman".    


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3151 secunde