Evaluarea Națională a început cu dreptul: "Ne-am scos cu româna! Mai ușor decât la simulare!"

681
2

Articole de la același autor

Din cei 6.562 de elevi de clasa a VIII-a așteptați să se prezinte ieri la proba scrisă de limba și literatura română a Evaluării Naționale 2015, în cele 152 de centre de examen, s-au prezentat 5.613 absolvenți de clasa a VIII-a, respectiv 5.611 din serie curentă și doi din serie precedentă.


În centrele de examen, după cum ne-a informat Inspectoratul Școlar Județean Constanța, au funcționat camerele de supraveghere video și audio și nu s-a înregistrat niciun incident.


"La un liceu tot trebuie să ajungă!"
La ieșirea din sala de examen, i-am surprins sărind de fericire pentru că subiectele au fost mai ușoare decât s-au așteptat, ba chiar mai facile decât la simularea din luna februarie.


De data aceasta, elevii au avut de analizat un fragment dintr-un basm cules de Petre Ispirescu, mai multe cerințe legate de un articol din presă despre "Ziua iei" și redactarea unei narațiuni despre o întâmplare dintr-o zi de sărbătoare. Dacă la narațiune i-am surprins povestind părinților în curtea școlii cum s-au apucat ei să descrie mai ales întâmplările petrecute de Crăciun, în schimb, unii mărturiseau că au avut probleme cu argumentarea basmului "Lupul cel năzdrăvan și Făt frumos", mai precis cu enumerarea trăsăturilor lui. Aprige dispute aveau să se creeze și între părinții care trăiesc, zilele acestea, la maxim tensiunea probelor scrise. În cele din urmă, o mămică avea să capituleze: "Și chiar dacă n-o să ia note mari, la un liceu tot trebuie să ajungă!".


Și pentru că în Constanța ne-am lămurit cum au fost primite cele două subiecte, am încercat să aflăm de la câțiva profesori de limba română din mediul rural ce părere au avut elevii lor. "Chiar nu se așteptau să fie atât de ușor, după ce în iarnă, la simulare, au avut de analizat doina", declara prof. Alibec Denis Neilufer, de la Școala Gimnazială nr. 1 Castelu, care a adăugat că împreună cu cei 25 de elevi ai săi de clasa a VIII-a a lucrat intens atât basmul, cât și narațiunea.


Și la Școala Gimnazială "Mihai Eminescu" din Costinești elevii au considerat subiectele ușoare. "Basmul era cel mai ușor subiect la care s-ar fi putut aștepta și de aceea au considerat chiar frumoase subiectele primei probe a Evaluării Naționale. Spre deosebire de simulare sau de sesiunea specială, unde în subiecte s-au introdus solicitări cuprinse în noua programă, cum este cazul doinei. A fost minunat și sperăm că și notele vor fi pe măsură", a declarat prof. Silvia Mădălina Oprea. 


Cine corectează lucrările
Corectarea lucrărilor scrise se efec-tuează, pe baza baremului de evaluare și de notare, în cadrul centrului zonal de evaluare, de doi profesori evaluatori, selecționați din alte unități școlare decât cele din care provin candidații arondați centrelor.


Reamintim că în luna februarie, la simulare, 69,44% din cei 6.007 elevi de-a VIII-a constănțeni au obținut note peste 5, 1.006 elevi obținând note între 5-5,99.


Următoarea probă, cea la matematică, va fi susținută miercuri, 24 iunie, iar rezultatele vor fi afișate vineri, 26 iunie, până la ora 16, și, în aceeași zi, pot fi depuse contestațiile. Rezultatele finale vor fi făcute publice în 30 iunie.


Comentează știrea

gica
23 iunie 2015
S-a dus chifteaua (aproape)

Rationamentul e simplu : cu spaga aproape nu mai merge asa ca de ce sa mai pierdem timpul in vara la reevaluari sau la anul(valabil si la BAC) deci simplificam subiectele la minim sa treaca toata loaza iar apoi liceele si facultatile sa-si unga capul cu ei.Nu merita sa-ti pierzi vara daca nu pica nimic,defapt profesorii fug de examene ca dracul de tamiie,preferind in functie de materie sa mai cistige ceva din meditatii.

extera
23 iunie 2015
O afacere profitabila pentru toti!

O afacere profitabila pentru toti! Cum ar fi daca ai avea o afacere a ta, puternica si profitabila? Noi iti oferim un sistem recomandat de catre cei mai mari experti, gata sa-ti aduca si tie castigurile pe care ti le doresti. Solicita chiar acum mai multe informatii, la adresa de email: : [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4857 secunde