Note mici la Limba română

Evaluarea Națională a cernut sita. Cine râde și cine plânge

Vineri, 26 Iunie 2015
2428
Cu toate că se așteptau să plouă cu medii de 10 la Evaluarea Națională, vineri, 26 iunie, la aflarea rezultatelor, elevii constănțeni nu încetau să-și declare uimirea vizavi de notele la care nu se așteptau.

La Liceul "Traian", una dintre cele mai bune eleve, Miruna Ichim, era de-a dreptul șocată de nota 9,25 obținută la proba scrisă la Limba română. "Nu vreau să credeți că mă dau mare, dar sunt un elev de nota 9,90 în toți anii de gimnaziu și nu mă așteptam la o notă atât de mică la română. Acum nici nu știu dacă să fac contestație sau mai bine stau liniștită!", ne-a declarat ea.

Și la Școala nr. 29 "Mihai Viteazul" un alt elev era șocat de nota 7 obținută la română, el fiind convins că ar fi rezolvat subiectele măcar de un 8, dacă nu mai mult, motiv pentru care depunea contestație.

Cum s-au prezentat elevii de la liceele de elită

Conform statisticilor puse la dispoziție de Inspectoratul școlar Județean Constanța, 77,29 % dintre absolvenții de clasa a VIII-a au obținut note peste 5 la Evaluarea Națională, situația pe discipline prezentându-se astfel: Limba și literatura română - 85.00 %, Matematică - 70,78 %.

259 de elevi au obținut nota 10 la Matematică și 18 au fost evaluați cu nota maximă la Limba și literatura română, înregistrându-se astfel 12 medii generale de 10. Comparativ cu rezultatele Evaluării Naționale din 2014, în acest an s-au înregistrat note mult mai mari.

La Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" s-au înregistrat 30 de note de 10 la Matematică și un singur 10 la Limba română, de altfel eleva care l-a obținut având media generală 10, în timp ce la Liceul Teoretic "Ovidius" pe lângă cele 32 de note de 10 de la Matematică s-au obținut 6 note maxime la Limba română, așa încât aici au avut media generală 10 cinci elevi. La Liceul Teoretic "Traian" s-au înregistrat 10 note de 10 la Limba română și 11 la Matematică, eleva Anas-tasia Matei având media generală 10.

În schimb, în școlile generale situația nu este la fel de… roz. La Școala nr. 28 "Dan Barbilian", nu a existat nicio notă de 10 la Limba română, dar au fost patru note maxime la Matematică, situație asemănătoare cu Școala nr. 29 "Mihai Viteazul", unde tot au fost 13 note de 10 la Matematică și niciuna la Română. Iar la Școala nr. 30 "Gheorghe Țițeica", o singură notă de 10 la Limba română și 11 note maxime la Matematică.

De ce așa note surpriză?

Din discuțiile purtate cu mai mulți profesori constănțeni de Limba și literatura română am reținut că prea puțini elevi au reușit să primească cele 12 puncte acordate pentru redactarea întregii lucrări, pentru simplul motiv că nu au acordat atenția cuvenită ortografiei, punctuației și chiar diacriticelor. "Degeaba au muncit toți anii aceștia dacă nu s-au concentrat în cele 120 de minute ale probei. Compunerile păreau un subiect ușor, dar și acolo trebuia să respecte niște repere din cerințe. De asemenea, la acel «care» solicitat pentru a se construi o frază mulți s-au înșelat și în loc de pronume l-au făcut adjectiv", a fost explicația unui profesor de limba română.

Cert este că pe mulți dintre părinți i-am surprins contabilizând mediile dinaintea propriilor copii pentru a încerca să depisteze șansele de a intra la liceul dorit. De copil sau de părinte, acum fiecare cum… calculează! Pe alții i-am auzit dojenindu-și la modul furios odraslele că au ieșit atât de repede din probe, în loc să stea să se verifice, să fie cei mai buni dintre cei buni.

Rămâne să vedem câte note se vor schimba după contestațiile depuse în ziua aflării rezultatelor.

Pagina a fost generata in 0.218 secunde