Erwin Șimșensohn: "Teatrul de Stat Constanța are nevoie de o resuscitare"

330
Erwin Șimșensohn:

Articole de la același autor

Deși se chinuiesc într-o sală cu o capacitate de numai 274 locuri și nu au o sală studio, ca alte teatre din țară, actorii Teatrului de Stat Constanța se laudă cu o stagiune bogată, cu spectacole pentru toate gusturile. În plus, precizează conducerea instituției de cultură, intenționează să mai scoată alte câteva spectacole noi până la sfârșitul stagiunii și are o mulțime de proiecte pe care le va desfășura pentru publicul tomitan. 


De câteva zile, instituția de cultură a scos pe piață o nouă premieră, "Jocul din curtea din spate". După aceasta, urmează "Tartuffe" sau "Impostorul", după celebra piesă a lui Moliere și, desigur, Zilele Teatrului de Stat Constanța, eveniment care se va desfășura la finele lunii în curs și la care vor fi prezenți numeroși critici de teatru și selecționeri de festivaluri din întreaga țară. După toate acestea, urmează "Doi tineri din Verona", de Shakespeare și după aceea, se pregătește un alt spectacol, al cărui titlu original este "Stupid fucking bird," o adaptare americană după "Pescărușul" lui Cehov, practic, o rescriere a acestei piese. 


La fel ca și în anii trecuți, în iunie va avea loc Festivalul "Miturile Cetății" și pentru ca evenimentul să aibă succes, se încearcă și identificarea altor spații în care să poată fi jucate piesele. "Vrem să aducem spectacolele de la teatrele din Craiova, Sibiu, Târgu Mureș, București, Cluj, Oradea. Deja, au început teatrele să-și manifeste dorința de a veni la noi. Cumva, succesul de anul trecut a avut un mare impact, pentru că am început să primim telefoane. Din această cauză, o să căutăm să găsim cele mai interesante spectacole, pentru a stimula apetitul publicului. Pe lângă acest festival, mai avem un proiect pe care îl vom derula. Vom face o serie de turnee. Pentru început, vom merge în luna mai la Chișinău, unde vom juca două spectacole, într-un mini turneu, iar apoi, ei vor veni la noi la festival, și noi, din nou, la ei în septembrie, în cadrul unui alt festival", ne-a declarat directorul TSC, Erwin Șimșensohn. 


Pentru diversificarea repertoriului, va fi reluat, în curând, și un spectacol mai vechi, "Uciderea lui Gonzago".
Întrebat cum se descurcă la montarea spectacolelor, mai ales că, până de curând se plângeau de o lipsă de personal, directorul a precizat că au angajat, recent cinci actori, care-i vor ajuta foarte mult.  


Nu se găsesc specialiști în lumini


"Desigur, mai există deficit de personal, dar problema nu este că nu avem posturi, ci că nu găsim oameni pentru acestea. Spre exemplu, găsim foarte greu specialiști în lumini. Avem un post scos la concurs de foarte mult timp și nu vine nimeni. Așadar, nu găsim astfel de specialiști, dar măcar am reușit angajarea acestor actori", a completat Șimșensohn. 


Din păcate, clădirea în care au loc spectacolele și în care repetă actorii arată la fel. Practic, se vede cu ochiul liber că aceasta are nevoie de o "resuscitare", de ample lucrări de reparații. Directorul teatrului spune că, până la aceste lucrări, ei au reparat acoperișul și au schimbat instalația de climatizare, dar și instalația electrică este foarte veche și trebuie înlocuită. Pentru că Teatrul de Stat Constanța să aibă o altă imagine, care să se ridice la pretențiile secolului XXI, este nevoie de reabilitarea promisă de către Primărie, care are un proiect european pentru instituția de cultură, și implicit reabilitarea acesteia. "Probabil că la toamnă vom fi scoși de acolo și va trebui să găsim o soluție alternativă, pentru că este nevoie de un spațiu unde să putem juca în continuare. Eu cred că va fi nevoie de un spațiu, pe care să-l amenajăm, nu neapărat o sală de teatru, poate fi și o hală, unde să prezentăm spectacole, mai ales că lucrările vor dura destul de mult. Oricum, nu suntem singurii care ne-am aflat în situația asta, și alte teatre au fost închise, dar au jucat în alte săli", a explicat managerul. 


Totuși, chiar dacă clădirea actuală va căpăta un alt aspect, asta nu schimbă cu nimic faptul că este prea mică. Personalul teatrului spune că le-ar fi necesară o sală de spectacole mai mare, cu sală de repetiții, o sală-studio, un loc pentru depozitarea costumelor etc. Mai mult decât atât, scena pe care se repetă acum, nu are buzunare, adică spații laterale, de unde pot fi manevrate decorurile. În plus, lipsa spațiilor de depozitare și foaierul foarte îngust, lipsa spațiilor de parcare, și acestea sunt niște probleme ce trebuie rezolvate, a adăugat directorul instituției. Cât de mare ar trebui să fie teatrul? Omul de cultură este de părere că, pentru dimensiunea acestui oraș, ar fi nevoie de minim două săli, una mare și una mai mică, iar cea mare să aibă între 350 și 550 de locuri.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4863 secunde