Mai multe ştiri online:

Emoții uriașe pentru absolvenții de clasa a VIII-a. Astăzi începe Evaluarea Națională 2019

Ştire online publicată Marţi, 18 Iunie 2019. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Mult a fost, puțin a mai rămas. Emoțiile absolvenților de clasa a VIII-a, dar mai ales ale părinților lor ating apogeul astăzi. Începe Evaluarea Națională 2019. Urmează trei zile de foc, și la propriu și la figurat, când copiii vor trebui să arate tot ce au învățat în ultimii patru ani, pentru a obține note cât mai mari și o medie care să le permită să intre la ce liceu își doresc.


5.527 de  absolvenți ai clasei a VIII-a, din județul Constanța, s-au înscris pentru a susține probele scrise din cadrul Evaluării Naționale în 117 centre de examen. Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației Naționale, astăzi are loc proba scrisă la limba și literatura română, iar joi, 20 iunie, proba scrisă la matematica. De asemenea, pe 21 iunie, este programată proba scrisă la limba maternă.
„Probele scrise încep la ora 9.00, iar accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei respective, până la ora 8.30. Durata fiecărei probe scrise este de 120 de minute din momentul primirii subiectelor de fiecare elev. Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru proba de la disciplina matematică, elevii pot să utilizeze instrumente de desen”, explică reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
Subiectele la proba de la limba și literatura română și cea de la matematică sunt elaborate în cadrul Centrului Național de Evaluare și Examinare al Ministerului Educației Naționale. Acestea țin seama de mai multe cerințe, să fie formulate clar, precis și în strictă concordanță cu programele pentru Evaluarea Națională, să aibă un nivel mediu de dificultate și să permită rezolvarea în 120 de minute.


Tentativele de fraudă, pedepsite cu excluderea din examen
Atenție, probele sunt monitorizate audio și video. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învățământ sau centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză să depoziteze obiectele respective în sala desemnată de comisie în acest scop nu sunt primiți în examen.
De asemenea, elevii trebuie să știe că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări, manuale, dicționare, notițe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare, stick-uri de memorie, telefoane, tablete. Orice elev prins cu telefonul la el, chiar dacă este închis, va fi eliminat din sala de examen.
Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor și schemelor și instrumente de desen la matematică. 
Potrivit metodologiei de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale, cazurile de fraudă și tentativă de fraudă sunt sancționate cu excluderea din examen și acordarea notei 1.


Telverde pentru sesizarea neregulilor


Ministerul Educației Naționale pune la dispoziția celor interesați o linie Telverde, cu numărul de telefon 0800/801.100, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 18 - 20 iunie, între orele 8.00 - 16.00, iar vineri, 21 iunie, între orele 8.00 - 14.00. Oricine sesizează tentative de fraudă sau alte probleme poate suna la numărul respectiv și poate face o plângere.


Rezultatele, peste o săptămână
Primele rezultate vor fi afișate marți, 25 iunie, până în ora 12, astfel încât contestațiile pot fi depuse în aceeeași zi, între orele 14 și 20. Lucrările contestate vor fi recorectate și renotate în perioada 26 - 28 iunie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 29 iunie.
Ulterior, Inspectoratul Școlar Județean Constanța va afișa ierarhia județeană a mediilor pentru admiterea la liceu. Admiterea în învățământul liceal se va face pe baza calcului mediei ponderate între media generală la evaluarea națională susținută de elevii clasei a VIII-a (80%) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (20%).


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
miercuri, 17 iulie Foto : Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!" 8723 vizite, 0 comentarii Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!"
Tehnologie
miercuri, 17 iulie Foto : Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe! 4057 vizite, 0 comentarii Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe!
Cultură-Educație
miercuri, 17 iulie Foto : Mândria școlii constănțene.  Elevii de 10 ai județului! 2786 vizite, 0 comentarii Mândria școlii constănțene. Elevii de 10 ai județului!
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8242 secunde