Emoții pentru "restanțieri". Începe bacalaureatul de toamnă

Duminică, 19 August 2018
529
Astăzi începe sesiunea a doua a examenului național de bacalaureat. Prima probă este cea scrisă la limba și literatura română. La Constanța, la bacalaureatul de toamnă s-au înscris 1.682 de candidați, însă o parte dintre ei nu va susține toate probele, unele fiind promovate în sesiunea anterioară. De altfel, aproximativ 200 de candidați provin din promoții anterioare celei din 2018. 


Inspectoratul Școlar Județean Constanța a organizat cinci centre de examen, toate în municipiul Constanța. Astfel, candidații au fost repartizați la Liceul Teoretic "George Călinescu", Colegiul Comercial "Carol I", Liceul Teoretic "Decebal", Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" și Liceul Teoretic "Lucian Blaga". 


Sesiunea august - septembrie 2018 începe cu probele scrise, programate săptămâna aceasta. Luni, 20 august, are loc proba la limba și literatura română, mâine, cea la limba și literatura maternă, miercuri, 22 august, proba obligatorie a profilului, iar joi, 23 august, proba la alegere a profilului și specializării. 


Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română se desfășoară în zilele de 24 și 27 august și este urmată de evaluarea competențelaor în limba maternă în 28 august. Evaluarea competențelor digitale are loc în intervalul 29 - 30 august, iar evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională este programată în zilele de 30 și 31 august. 


Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 1 septembrie, până la ora 12. În aceeași zi, vor putea fi depuse contestațiile, între orele 12.00 și 16.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 6 septembrie. 


Atenție la reguli: fără telefoane în sălile de examen! 


Accesul candidaților în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7.30 - 8.30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la matematică și geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenți. Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. 


Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor și nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul ori comunicare.


În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. 


Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecință, nu vor mai putea participa la probele următoare și vor fi lipsiți de posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. 


De asemenea, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului. 


Telverde pentru sesizarea neregulilor 


Ministerul Educației Naționale pune la dispoziție linia Telverde - 0800/801.100 - pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului. Aceasta va fi disponibilă în perioada 20 - 23 august, între orele 8.00 și 16.00, iar vineri, 24 august, între orele 8.00 și 14.00.


Pagina a fost generata in 0.2674 secunde