Elevii și părinții, ținuți pe jar! Dispar clase de la liceele teoretice?

2816
Elevii și părinții, ținuți pe jar! Dispar clase de la liceele teoretice? - fotofondadmitere-1558645903.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, se joacă din nou cu nervii elevilor și ai părinților. Nu a aprobat nici până acum planul de școlarizare pentru clasa a IX-a, deși mai este foarte puțin până la admitere. 


Întârzierea nejustificată a publicării locurilor pe fiecare unitate de învățământ în parte alimentează zvonurile cum că se pregătește o lovitură de grație liceelor teoretice, unde numărul de locuri va fi mult mai mic decât anii anteriori, astfel încât, prin alunecare, cât mai mulți elevi să ajungă la licee tehnologice și școli profesionale. 
Astăzi ar fi trebuit să fie ultima zi în care elevii de clasa a VIII-a să primească Ghidul admiterii în clasa a IX-a, pentru a se putea orienta unde să meargă mai departe. Conform Calendarului admiterii în învățământul profesional de stat pentru anul școlar 2019 - 2020, aprobat prin Ordinul MEN nr. 5031/04.09.2018, pe data de 13 mai 2019, era prevăzută tipărirea informațiilor de admitere, în broșura care cuprinde informații despre admiterea în învățământul liceal, în învățământul profesional de stat și în învățământul dual pentru anul școlar 2019 - 2020. Ulterior, între 15 și 24 mai, broșurile ar fi trebuit să fie transmise în unitățile de învățământ gimnazial, iar școlile să afișeze graficul ședințelor de informare a elevilor și părinților cu privire la admiterea în clasa a IX-a. Însă, deocamdată, nu se știe absolut nimic. Toată lumea stă și așteaptă ordinul ministrului Ecaterina Andronescu. 
"Nu am primit încă planul de școlarizare aprobat. Dacă aprobarea vine exact pe planul de școlarizare transmis de Inspectoratul Școlar Județean Constanța către Ministerul Educației Naționale, a doua zi trimitem broșura la tipografie. Noi am trimis propunerea în data de 21 ianuarie 2019, în urma aprobării în Consiliul de Administrație al ISJ Constanța. Nu știm deocamdată dacă vor fi modificări față de ce am propus noi", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul școlar general prof. Gabriela Bucovală. 
Astfel, planul de școlarizare pentru clasa a IX-a, anul școlar 2019 - 2020, în forma solicitată de ISJ Constanța, cuprinde 75 de clase de liceu - filieră teoretică, 66 de clase de liceu - filieră tehnologică și 59 de clase de școală profesională, plus două clase de învățământ special, față de 44 de clase propuse în 2018. 


Distribuiți de computer, în funcție de numărul de locuri 
Deși ministrul Ecaterina Andronescu nu a motivat, până în prezent, întârzierea aprobării planurilor de școlarizare, sunt surse care susțin că motivul ar fi legat de faptul că se pregătește o reducere semnificativă a numărului claselor din liceele teoretice, în favoarea celor din școlile profesionale. 
Este de înțeles că Ministerul Educației vrea, pe de o parte să acopere lipsa de meseriași de pe piața muncii și pe de altă parte să scape odată de problema spinoasă a promovabilității scăzute la bacalaureat. Însă, procedând astfel, ar însemna să-i forțezi pe acești copii să ajungă la un liceu tehnologic sau la o școală profesională doar pe baza unei medii obținute la o evaluare națională cu o organizare îndoielnică, fără o consiliere profesională adecvată înainte. 
În județul Constanța, anul trecut, ierarhia mediilor de admitere a numărat 707 elevi cu medii între 9 și 10. Alți peste 1.000 au avut medii între 8 și 9. Asta înseamnă că departajarea ulterioară se va face la sutimi și mulți elevi vor fi direcționați automat către o meserie pentru care nu au nicio înclinație, nicidecum în urma unei analize a abilităților și dorințelor sale, a unei consultări cu părinții și a unei alegeri în cunoștință de cauză. În lipsa unei consilieri profesionale făcute cu simț de răspundere, de către specialiști care să le explice elevilor și părinților despre avantajele alegerii unei școli profesionale sau a unui liceu tehnologic, repartizarea automată computerizată arată mai mult a înregimentare a tinerilor în astfel de unități de învățământ pe care tocmai ministrul Ecaterina Andronescu le-a desființat în urmă cu câțiva ani. 


În plus, pare că, în loc să ridice nivelul elevilor, să-i ajute să învețe mai bine, să aleagă ceea ce li se potrivește, ministerul încearcă o scădere a nivelului de învățare. 
"Eu am o vorbă: dacă iei un copil de 7 și îl duci într-un liceu teoretic, sunt mari șansele ca el să crească. Însă, cu tot respectul, dacă iei un copil de 8, 9 și îl duci la un liceu tehnologic sau o școală profesională, sigur o să-i scadă nivelul. Dacă se merge pe tăierea numărului de clase, nu cred că este bine", este de părere fostul inspector școlar general prof. Petrică Miu. 


"Își bate joc de copiii noștri!" 
Cei mai îngrijorați sunt însă părinții, care se declară bulversați de atâtea schimbări și speră că decizii de ultimă oră, luate pe pripite, nu le vor afecta viitorul copiilor lor. 
"Ministrul Ecaterina Andronescu ne ține în suspans. Cu toată indulgența și cu tot respectul, așa ceva nu se face. Dacă are în plan asemenea schimbări, de ce nu le aplică din 2020, fără să schimbe calendarul și regulile în timpul jocului? Una este să faci niște calcule, niște estimări cu un an înainte, și alta este să le faci pe genunchi, fără să ai în vedere că este în joc totuși viitorul multor copii. Așa au făcut toți: au schimbat pe repede înainte, apoi au venit alții și au corectat. Toți își bat joc de copiii noștri și de noi! Dacă eu am un calendar de respectat, hârtii de depus, taxe de plătit și întârzii, statul nu mă iartă și mă penalizează. Dacă ministrul Educației ține pe loc o procedură atât de importantă, nu respectă datele, înseamnă că nu are niciun respect față de noi, față de elevi, față de profesori! Și încalcă legea! Cine o penalizează?", s-a arătat revoltată Alina S., mama unui elev de clasa a VIII-a din Constanța. 


"La Constanța, se vor reduce doar câteva clase!" 
Președintele Comitetului Județean al Părinților Constanța și vicepreședintele Federației Naționale a Părinților, Dănuț Cernat, este însă ceva mai optimist, dar totuși confirmă că vor fi reduse locurile în liceele teoretice. 


"După cum am discutat, zilele trecute, cu ministrul Andronescu și cu reprezentanții inspectoratelor școlare, definitivarea planurilor de școlarizare va fi urgentată. O reducere importantă a numărului de locuri la liceele teoretice va avea loc la București, în Constanța fiind vorba de doar câteva clase. Ne preocupă informarea cât mai exactă a părinților și elevilor cu privire la învățământul tehnologic și dual în special, fapt pentru care am participat la diseminarea contactelor către factorii de decizie. Lucrăm în continuare la informarea celor interesați în speranța unor alegeri optime", a declarat, pentru "Cuget Liber", reprezentantul Comitetului Județean al Părinților Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5219 secunde