Elevii, implicați să dea soluții pentru problemele de mediu

Marţi, 05 Iunie 2018
249
O parte din spațiul nefuncțional al Școlii nr. 10 "Mihail Koiciu" din Constanța va fi "înverzit" începând de luna aceasta. Este vorba despre proiectul "O școală mai verde - o comunitate mai sănătoasă", lansat de organizația nonguvernamentală Mare Nostrum, în cadrul căruia, pe 12 iunie, se va desfășura și triatlonul de mediu. 


Astfel, marți, 5 iunie, atât elevii din cadrul Școlii nr. 10 Constanța, cât și părinții acestora s-au implicat în cea mai amplă acțiune de realizare a unei grădini verticale de la nivelul județului, cu ajutorul unor specialiști în peisagistică. 


"Pentru ONG Mare Nostrum, acesta este al doilea proiect care mizează pe crearea unui spațiu verde funcțional la nivelul instituțiilor de învățământ din Constanța. Primul a fost realizat în urmă cu câțiva ani și a vizat Liceul Teoretic «Ovidius»", explică Mihaela Cândea Mirea, director executiv al ONG Mare Nostrum. 


Până acum, activitățile din cadrul proiectului au fost focusate pe organizarea Cafenelei de mediu și activități ce țin de teatru forum, la care au participat, cumulat, peste 100 de elevi. Principiul de funcționare al Cafenelei publice a fost simplu: spațiul a fost împărțit în șase zone, unde copiii au lucrat, împreună cu voluntarii, în mod informal. Temele de discuție au fost: menținerea și extinderea spațiilor verzi, metode de prevenire a poluării cu deșeuri, metode de economisire a energiei electrice, metode de prevenire a poluării apei, conservarea biodiversității Mării Negre, educarea populației cu privire la probleme de mediu. Pentru a putea lua parte la toate discuțiile, participanții s-au mutat de la o masă la alta. 


Toate concluziile discuțiilor au fost notate de voluntarii ONG Mare Nostrum, iar unele dintre ele ar trebui preluate și de adulți, în ideea de a proteja mediul înconjurător. De exemplu, la capitolul Metode de prevenire a poluării cu deșeuri, concluziile elevilor participanți la Cafeneaua publică de Mediu au fost să fie amenajate mai multe coșuri de gunoi și oamenii să dea dovadă de mai mult bun simț și să arunce gunoaiele în locurile respective. 


Referitor la implicarea elevilor în activitățile proiectului, coordonatorul Marian Paiu menționează: "Suntem mai mult decât încântați de faptul că toți elevii s-au implicat activ în discuții, dar mai ales, au fost cât se poate de interesați de a găsi soluții pentru toate problemele ce țin de acest domeniu. Știm că așteaptă cu nerăbdare activitatea de amenajare a grădinilor verticale în școala lor". 


Pe 12 iunie, va mai fi organizată o activitate tematică, și anume triatlonul de mediu, care va implica aproape 100 de elevi din cadrul Școlii nr. 10 "Mihail Koiciu" din Constanța. Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3 secunde