€ 4.726
£ 5.3065
$ 4.2193

Elevii, excluși de la masa discuțiilor despre Legea Educației

Ştire online publicată Sâmbătă, 23 Iunie 2018. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Ministerul Educației Naționale lucrează de câteva luni bune la o nouă Lege a Educației. Modificările sunt esențiale și vizează toate generațiile viitoare de elevi. Cu toate acestea, mai marii din învățământ nu pun mare preț pe părerea reprezentanților elevilor, deși asociațiile acestora din întreaga țară s-au arătat interesate să facă propuneri. 


Ministerul Educației Naționale a publicat recent componența Consiliului Consultativ pentru întocmirea unei noi legi a educației. Printre invitații permanenți la grupurile de lucru se află, conform comunicatului, membri ai organizațiilor societății civile, reprezentanți ai sindicatelor din educație, ai federațiilor studențești, precum și ai părinților. 


„Ca un afront adus principiului centrării pe beneficiar și al consultării beneficiarilor, reprezentanții asociațiilor de elevi nu figurează pe lista făcută publică pe pagina de internet a ministerului. Prezența tuturor organizațiilor din fiecare categorie menționată reprezintă dovada faptului că atitudinea ministrului Valentin Popa este voită și are sensul eludării consultării reprezentanților beneficiarilor”, precizează, într-un comunicat comun, reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța și ai Asociațiilor Elevilor din Călărași, Maramureș și Bacău. 


O voce în sprijinul școlarilor 


În acest sens, aceștia acuză Ministerul Educației de excluderea reprezentanților independenți ai elevilor de la masa discuțiilor și solicită refacerea urgentă a listei participanților la discuții. 


„Mișcarea asociativă independentă a elevilor este o voce puternică, o voce care în ultimii ani a acționat mereu în interesele elevilor și a influențat constant, în mod pozitiv, politicile publice, dovedind faptul că onestitatea și pragmatismul sunt instrumentele prin care elevii pot beneficia cu adevărat de un act reprezentativ veritabil. Amintim faptul că în urma demersurilor Asociației Elevilor din Constanța (AEC) elevii au redobândit dreptul de vot în Consiliul de administrație în anul 2015, fiind reprezentanți în luarea deciziilor «la firul ierbii», iar în toamna anului 2016, după o decizie definitivă a Curții de Apel Constanța în procesul inițiat de AEC, elevii din clasele a XI-a și a XII-a au avut pentru prima oară manuale școlare gratuite, un drept pe care Ministerul Educației îl nega și încălca de cinci ani de zile. Totodată, Asociația Elevilor din Constanța și Asociația Elevilor din Bacău, singurele existente în anul 2016, s-au aflat în mijlocul negocierilor Statutului Elevului, codul drepturilor și îndatoririlor elevilor. 


În temeiul art. 80, alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011 asociațiile de elevi din România trebuie să fie consultate înaintea luării oricăror decizii majore, așa cum este adoptarea unei noi legi a educației”, declară președintele AEC, Andrei Mihai Tănase.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7622 secunde