Din cauza câtorva primării care fluieră a pagubă

Elevii din mediul rural sunt amenințați de frig în clase

406
Elevii din mediul rural sunt amenințați de frig în clase - b0287db6f78df4f537571b62f49745e1.jpg
La cele câteva grade Celsius care mai trec peste 0 zilele acestea, era firesc să ne întrebăm cum stau școlile din județ cu aprovizionarea cu combustibil solid sau lichid, funcție de fiecare cum își încălzește clasele.

Miercuri, 14 octombrie, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a convocat o întâlnire cu directorii din teritoriu, în cadrul căreia au fost întrebați dacă există probleme pe această temă, ocazie cu care s-a făcut o centralizare și a solicitărilor din partea primăriilor Corbu, Lumina, Pecineaga, Peș-tera și Tortoman pentru asigurarea unui post de fochist în vederea supravegherii centralelor. De asemenea, prof. Elena Buhaiev, inspector școlar general, a declarat că șase primării se confruntă cu probleme în aprovizionarea școlilor cu combustibili, acestea fiind Băneasa, Mircea Vodă, Peștera, Târgușor, Amzacea și Saraiu. To-tuși, o parte din primarii acestor lo-calități nu confirmă însă problemele acuzate. Primarul din Mircea Vodă, Du-mitru Dedu, a declarat că în magaziile celor două școli există material lemnos suficient pentru două săptămâni, adăugând că acestea consumă câte 80 de tone de lemne, pentru care se vor face demersuri de aprovizionare. La rândul său, primarul din Peștera, Valentin Vrabie, a menționat că a asigurat ne-cesarul de combustibil încă de pe 28 august. "Am cumpărat 70 de tone de cocs și 60 de tone de lemne pentru cele cinci unități de învățământ". De asemenea, și Constantin Radu, primarul din localitatea Amzacea, a dat asigurări că au mai rămas de adus 25 de tone de cărbuni.
La Adamclisi, însă, situația nu este deloc îmbucurătoare. Directorul Școlii de Arte și Meserii "Jean Dinu", prof. Ionel Matei, de care apațin și școlile cu clase I-IV din Urluia și Zorile, precum și grădinițele aferente, ne-a declarat că s-au făcut demersuri de multă vreme pentru aprovizionarea cu combustibil, dar li se răspunde că nu sunt bani. "Atunci când au avut bani, în loc să dea pachete de Paște și de Crăciun, trebuia să se gândească și la copiii care nu vor putea să stea în clase din cauza frigului. Mai avem trei tone de combustibil, dar noi consumăm circa șapte-opt tone, mai ales că centrala noastră deservește și Primăria. O să încercăm s-o rațio-nalizăm, poate reușim să ajungem până în luna ianuarie", ne-a declarat dezamăgit de actuala situație directorul Matei.
Spre deosebire de primăriile nominalizate de inspectorul general Buhaiev, care nu sunt chiar într-o situație disperată, primarul de la Ghindărești, Vasile Simion, a declarat clar că nu are bani pentru aprovizionare.
Sunt și cazuri mai fericite. La școala din Oituz, directoarea Rodica Damian a dat asigurări că există atât cocs și lemne și pentru sobele de teracotă de la Școala Sibioara, aflată în structura acesteia. La fel și la școala din Plopeni, prof. Gabriela Dragomir, catedra de matematică, a afirmat că totul este în regulă. Valerica Leciu, administratorul școlii Crucea, dar și al structurilor Gălbiori, Stupina, Șiriu și Crișani a declarat că a fost înaintat Primăriei un referat cu privire la necesarul de aprovi-zionat. La Școala Nisipari, directoa-rea Florentina Asanache a declarat că "azi-mâine urmează să vină combustibilul", pentru încălzirea celor opt săli de clase și două laboratoare. Nici Școala din Viișoara nu se plânge. Directorul Gigi Grasu chiar se mândrește pentru că a reușit aprovizionarea cu lemne încă din luna iulie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5112 secunde