Elevii din Constanța, la judecată cu Guvernul. Ce pretenții au

717
Elevii din Constanța, la judecată cu Guvernul. Ce pretenții au - fotofondelevii-1566414392.jpg

Articole de la același autor

În două săptămâni, începe un nou an școlar. Elevii revin în bănci, unii dintre ei, mai ales cei din mediul rural, fiind nevoiți să facă naveta către unitatea de învățământ unde doresc să studieze. Tocmai pentru a le veni acestora în sprijin, Asociația Elevilor din Constanța a dat în judecată Ministerul Educației.


Reprezentanții elevilor din Constanța au anunțat că au acționat în instanță Guvernul României pentru plafonarea decontării navetei elevilor, ceea ce ar putea determina creșterea abandonului școlar. "Asociația Elevilor din Constanța a depus la Curtea de Apel Constanța o cerere de chemare în judecată împotriva Guvernului României, Ministerului Educației Naționale și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației publice, în vederea anulării Hotărârii Guvernului nr. 863/2016 privind impunerea tarifelor maximale pentru abonamentele elevilor la transportul județean. Încă din 2016, elevii din România s-au aflat în imposibilitatea decontării cheltuielilor de transport, fiindu-le încălcat dreptul prevăzut în Legea educației naționale, din cauza apariției tarifelor maximale impuse operatorilor de transport județean pentru abonamentele elevilor sub forma unor obligații de serviciu public, dar fără acordarea unor compensații. Din astfel de motive, aceștia nu respectau tarifele, iar elevii nu puteau deconta facturile primite la licee, fiind invocate diferențele de tarif dintre lege și realitate", explică reprezentanții AEC. 


Potrivit acestora, în data de 28 iunie a intrat în vigoare OUG nr. 51/2019 ce are ca obiect eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice și din reglementările Legii nr. 92/2007. "Astfel, în momentul eliminării transportului județean din sfera serviciilor publice, operatorii nu mai pot fi obligați să respecte aceste tarife maximale, motiv pentru care prețurile la abonamentele elevilor pot crește foarte mult, mai ales având în vedere faptul că, spre deosebire de serviciile publice, atunci când transportul se efectuează în regim de concurență (așa cum se întâmplă ca urmare a adoptării OUG nr. 51/2019), transportatorii își pot stabili prețurile în mod discreționar. Astfel, prețurile foarte mari ce vor fi practicate de transportatori vor duce la imposibilitatea decontării navetei elevilor", explică Andrei Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța.


Crește riscul de abandon școlar


Apelurilor repetate ale reprezentanților elevilor li s-au alăturat și cei de la Salvați Copiii România care atrag atenția că, dacă școlarilor nu li se vor mai deconta abonamentele pentru transportul județean, aceștia ar fi nevoiți să renunțe la școală.
"Experiența de până acum a arătat că, în realitate, consiliile județene nu contribuie la acordarea reducerilor la transportul județean, iar consiliile locale, cu foarte puține excepții, s-au opus în mod constant decontării cheltuielilor de transport la nivel local. De asemenea, la nivelul unităților de învățământ, domină și în prezent incertitudinea cu privire la decontarea abonamentelor, unele unități de învățământ procedând la decontarea transportului, altele refuzând invocând lipsa de resurse financiare. Modificările legislative din acest an închid definitiv subiectul decontării transportului județean, obligând elevul să suporte în viitor costurile abonamentelor, inclusiv diferența care rezultă din aplicarea tarifelor maximale prevăzute de Hotărârea 863/2016 pentru transportul elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu", precizează George Roman, director de programe în cadrul Organizației "Salvați Copiii România".


Conform statisticilor naționale, la nivelul anului școlar 2016 - 2017, peste 30.000 de elevi au abandonat școala, cei mai mulți fiind din mediul rural. Aceștia provin din familii cu venituri foarte reduse care nu pot susține financiar cheltuielile necesare continuării studiilor copiilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4075 secunde