Elevii de la Liceul "Lucian Blaga" s-au întrecut de Moș Nicolae

173
Elevii de la Liceul

Articole de la același autor

Săptămâna aceasta, în sala de festivități a Liceului Teoretic "Lucian Blaga", a avut loc activitatea-concurs de religie, "De la Sf. Andrei la Sf. Nicolae - Creștinarea spațiului dobrogean", coordonată de prof. Nicoleta Măldăianu și  prof. Iuliana Voicu, activitate ce face parte din proiectul interdisciplinar: Cunoscând istoria, ne cinstim eroii.


Astfel, echipele de câte cinci elevi de la clasele a V-a și a VI-a au avut probe variate în care au dovedit că au cunoștințe demne de a fi împărtășite: proba scrisă de cunoștințe despre Sf. Apostol Andrei și Sf. Nicolae, ocrotitorul copiilor, proba orală de cunoștințe cu întrebări-fulger, proba de creație (realizarea unei poezii din cinci versuri, pornind de trei cuvinte-cheie), iar, la final, prezentarea proiectelor realizate, în prealabil, de fiecare echipă.  


Copiii au fost documentați în legătură cu tradițiile populare de Sfântul Andrei și cu minunile Sfântului Nicolae. Foarte iubit de copii, Sfântul Nicolae e cunoscut ca aducător de daruri sau de nuielușe. La primul sinod ecumenic ținut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. 


Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviți cu o joardă în semn de avertisment. Tot tradiția spune că nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Nașterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul "a mijlocit" iertarea celui care a fost lovit.  


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0285 secunde