Elevii de clasa a VIII-a, ultimele pregătiri pentru evaluarea națională

409
Elevii de clasa a VIII-a, ultimele pregătiri pentru evaluarea națională - fotofondevaluarenationala-1526217529.jpg

Articole de la același autor

Mai puțin de o lună de zile mai au elevii de clasa a VIII-a până se vor confrunta cu primul examen important din viața lor. Deja pentru mulți pregătirea este pe ultima sută de metri și de-abia așteaptă să susțină probele și să scape. Alții încă mai studiază, fac teste la matematică, tocesc la română, hotărâți să ia nota maximă.


Și la școală s-a intrat în linie dreaptă. Chiar dacă nu mai iau vacanță cu câteva săptămâni înainte, așa cum se proceda în anii anteriori, la cursuri nu se mai face mare lucru. Anul acesta, Ministerul Educației Naționale nu le-a mai acordat vacanță înainte de examen. 


Potrivit calendarului stabilit încă de astă toamnă, cursurile pentru elevii de clasa a VIII-a se vor încheia pe 8 iunie, iar trei zile mai târziu încep examenele.


Între 4 și 8 iunie, are loc înscrierea la evaluarea națională. Prima probă este programată pe 11 iunie, la limba și literatura română. Urmează matematica, pe 13 iunie, iar pe 14 iunie va fi susținută proba scrisă la limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi afișate pe 19 iunie, până în ora 12.00. Elevii nemulțumiți de note vor putea depune contestații între orele 14.00 și 19.00. Lucrările contestate vor fi reevaluate, iar notele finale vor fi făcute publice pe 23 iunie.


Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educației, examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină evaluarea națională fără taxă. Media obținută la evaluarea națională este un criteriu decisiv pentru admiterea în învățământul liceal.


Practic, în urma rezultatelor, pe baza mediei generale obținute, care se calculează ținând cont și de media anilor de gimnaziu, se realizează admiterea la liceu. Fiecare sutime contează, mai ales la liceele de top.


Calendarul repartizării computerizate


Tot pe 23 iunie, va fi făcută publică și ierarhia județeană pentru repartizarea computerizată în vederea admiterii la liceu. Între 29 iunie și 3 iulie, candidații își vor putea completa opțiunile în fișele de înscriere, asistați de părinți și diriginți, pentru ca acestea să fie introduse în baza de date computerizată. Apoi, în intervalul 30 iunie și 3 iulie, părinții și candidații își vor putea verifica fișele cu opțiuni.


Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților de clasa a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2018 - 2019 va avea loc pe 9 iulie și, în aceeași zi, vor fi comunicate rezultatele candidaților repartizați, conform procedurii stabilite de Comisia Națională de Admitere. Începând de a doua zi, candidații își pot depune dosarele de înscriere la școlile la care au fost repartizați, pentru ca, pe 13 iulie, liceele să transmită situația locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă.


Între 16 și 18 iulie, comisia județeană de admitere va rezolva situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, a repartizării candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat, dar nu au fost repartizați în etapa repartizării computerizate. Din 18 iulie începe cea de-a doua etapă de admitere, pe locurile rămase libere.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6945 secunde