€ 4.7231
£ 5.2496
$ 4.2103

Admitere la liceu 2017

Elevii de clasa a VIII-a, îndemnați să aleagă un profil tehnologic, să învețe o meserie

Ştire online publicată Vineri, 19 Mai 2017. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Peste numai câteva săptămâni, elevii de clasa a VIII-a intră în focurile examenelor și ale admiterii la liceu, însă mulți dintre ei încă mai cântăresc variantele pentru clasa IX-a și nu sunt hotărâți pentru ce profil și liceu să opteze. Unii se vor îndrepta către cele teoretice, cu speranța că vor obține o medie suficient de bună la evaluarea națională pentru ca, în urma repartiției computerizate, să ajungă unde vor, alții iau însă în calcul un liceu tehnologic, să învețe o meserie și să devină independenți.

Pentru a le ușura alegerea, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a organizat, timp de două zile, un târg al ofertelor educaționale, unde a invitat toate unitățile de învățământ liceal, dar și universitățile din municipiu. Pentru admiterea 2017, sunt 4.900 de locuri pe care se va face repartizarea candidaților la învățământ de zi și 284 de locuri rezervate pentru elevii de etnie romă. Din totalul locurilor, 2.128 sunt la filiera teoretică, din care 1.344 la profil real și 784 la profil uman. Anul acesta sunt mai multe locuri la filiera tehnologică - 2.324. Din acestea, 280 sunt la profilul resurse naturale și protecția mediului, 952 sunt la profilul servicii și 1.092 la profilul tehnic. Pentru filiera vocațională, liceele pun la bătaie 448 de locuri, 56 la arte vizuale, 14 la coregrafie, 28 la muzică, 14 la teatru, 84 la pedagogic, 196 la sportiv și 56 la teologic.

Burse de 400 de lei pentru elevii care aleg învățământul dual

De asemenea, în premieră, anul acesta, pe lângă cele 43 de clase de învățământ profesional de trei ani propuse pentru anul școlar 2017 - 2018, ISJ Constanța propune și două clase de învățământ profesional dual.

„Sperăm ca aceste două clase să se bucure de popularitate în rândul absolvenților. De doi ani încerc să deschid drumul învățământului profesional dual și, în sfârșit, avem agenți economici care au avut curajul să se implice, oferind importante facilități elevilor care se vor înscrie în acest tip de învățământ. Orice elev care se va înscrie în învățământul profesional de trei ani beneficiază de o bursă din partea guvernului de 200 de lei pe lună, iar cei care participă la învățământul dual beneficiază de o suplimentare a bursei lunare cu 200 de lei, din partea agentului economic”, explică inspectorul școlar general Gabriela Bucovală.

Potrivit acesteia, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanța propune o clasă de învățământ profesional dual la profilul mecanic auto - tinichigerie auto, iar Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan” propune o clasă la profilul tâmplar universal. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8564 secunde