Din anul școlar viitor

Elevii constănțeni vor fi plătiți să urmeze școli profesionale

1005
Elevii constănțeni vor fi plătiți să urmeze școli profesionale - grupscolardimitrieleonida3-1323459117.jpg

Din anul școlar 2012-2013, va fi reintrodus învățământul profesional, după ce în 2009 a fost distrus de Ecaterina Andronescu, care a oprit cifrele de școlarizare ale școlilor de arte și meserii.
Înainte de 1990 și câțiva ani după, la școala profesională se puteau înscrie elevii absolvenți de zece clase cu vârsta cuprinsă între 16-19 ani, pe bază de contracte de școlarizare între școli și unități economice și între acestea și elevi, prin care elevilor li se asigurau locuri de muncă un număr de ani după terminarea școlii și o bursă de școlarizare.
Învățământul profesional va fi reintrodus din anul 2012, însă în școlile profesionale "partea de teorie va fi redusă, iar partea de dobândire a meseriei va fi simțitor dezvoltată", a afirmat ministrul Educației Daniel Funeriu.
În județul Constanța, în urma discuțiilor purtate de inspectorii școlari, directorii de unități de învățământ și agenții economici,
s-au identificat domeniile în care ar fi necesar să se școlarizeze elevii. Vor exista 24 de clase, cu profil tehnic și resurse naturale și protecția mediului, iar după doi ani de cursuri elevii vor primi certificat de calificare de nivel 2.
Printre domeniile în care se vor specializa absolvenții clasei a IX-a se numără mecanica, construcții și lucrări publice, turism și alimentație publică, comerț, electric, chimie industrială, agricultură și silvicultură.
"Elevii care anul acesta sunt în clasa a IX-a, pot opta la finalizarea cursurilor pentru unul dintre profilurile menționate. Așteptăm ordinul de ministru care ne va permite să demarăm procedurile de organizare și funcționare", a declarat Agneta Șerban, consilier compartiment prognoză rețea școlară, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
Și încă un amănunt deloc de neglijat! În urma propunerii Comisiei de învățământ, din cadrul Camerei Deputaților, de-a lungul celor doi ani de școală profesională elevii vor fi sprijiniți cu burse.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 01 Decembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Concurs despre "Unirea de la 1918"
Pagina a fost generata in 0.4295 secunde