Elevii, chemați sâmbăta la școală? Orele pierdute din cauza viscolului, recuperate până la finele anului școlar

Ştire online publicată Vineri, 02 Martie 2018. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Minivacanța forțată de săptămâna aceasta ar putea prelungi programul elevilor în săptămânile următoare sau chiar introduce cursuri sâmbăta. 


„Conform regulamentului, fiecare unitate de învățământ va trebui să stabilească în Consiliul de Administrație modalitatea de parcurgere a programei școlare până la sfârșitul anului școlar. Asta înseamnă că se va discuta în cadrul unității de învățământ și ei vor decide cum anume vor recupera materia”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, inspectorul școlar general Gabriela Bucovală.


Astfel, școlile ar putea lua în calcul fie prelungirea programului zilnic cu câte o oră, până la recuperarea întregii programe, dacă spațiile și orarul claselor permite acest lucru, fie susținerea cursurilor sâmbăta. Sigur că ultima variantă nu este nici pe placul elevilor, nici pe placul profesorilor. Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța recomandă ca recuperarea să nu se facă sâmbăta.


„SLSIP apreciază că hotărârile adoptate de consiliile de administrație din unele unități de învățământ cu privire la recuperarea în zile de sâmbătă a orelor pierdute în perioada afectată de condițiile meteo nefavorabile sunt cel puțin discutabile, raportat la dispozițiile art. 111 – 124, respectiv art. 137 din Codul muncii (timpul de muncă, timpul de odihnă, munca suplimentară, repausul săptămânal). Considerăm că în condițiile în care personalul didactic de predare, didactic auxiliar și nedidactic va fi chemat să lucreze în zilele de sâmbătă, nu pot fi respectate dispozițiile art. 137 din Codul muncii, care stabilesc faptul că repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica. De asemenea, apreciem că, în aceste condiții, sunt eludate și dispozițiile Codului muncii cu privire la munca suplimentară și modul în care aceasta poate fi prestată. În consecință, recomandăm liderilor grupelor sindicale ca la ședințele consiliilor de administrație să susțină alte modalități de recuperare, care să se încadreze în limita timpului legal de lucru zilnic și săptămânal, cu respectarea dispozițiilor legale privind repausul săptămânal și munca suplimentară”, precizează președintele SLSIP Constanța, prof. Mitică Iosif.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.808 secunde