Elevii călinescieni au comemorat jertfa veteranilor din Primul Război Mondial

504
În calendarul mondial, data de 11 noiembrie este dedicată celebrării Zilei Veteranilor/Remembrence Day, dată care a marcat încheierea oficială a Primului Război Mondial.

În urmă cu 103 ani, pe 11 noiembrie 1918, la orele 11.00, a intrat în vigoare armistiţiul semnat, în Pădurea de la Compiegne, de forţele aliate cu Germania, ce punea capăt primei conflagraţii mondială.

Din 2014, România marchează această zi în baza adoptării Legii 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat. În completarea Articolului 6 a fost introdus un nou articol, care prevede că „în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, la data de 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale".

Elevii Liceului teoretic „George Călinescu”, din clasa a XI-a B - coordonați de profesoarele Elena Crăcea, Camelia Dochie și Iuliana Dode - au marcat Ziua Veteranilor prin activități dedicate memoriei celor care și-au pierdut viața pentru păstrarea integrității teritoriale.

„Pentru mine, ziua comemorării veteranilor reprezintă un moment unic în amintirea sacrificiilor făcute de armata noastră glorioasă întru păstrarea integrității teritoriale românești și libertăților pentru care noi, românii, ar trebui să fim veșnic recunoscători. Comemorarea evenimentului în cadrul liceului nostru m-a surprins foarte plăcut și sunt recunoscător profesoarelor care au făcut posibilă activitatea. Sper ca în urma acestor activități să devenim mai conștienți de beneficiile enorme de care ne bucurăm, în urma sacrificiului făcut de veteranii noștri”, a subliniat Fabian Cotan, elev în clasa a XI-a.

Anul acesta, cu prilejul Zilei Veteranilor a fost lansată pagina din internet dedicată misiunilor externe la care au luat parte militari ai Armatei României: misiuni.mapn.ro. Aici sunt prezentate, pe secţiuni, misiunile şi operaţiile aflate în curs de desfăşurare, cum ar fi cele din Polonia, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina sau Marea Mediterană, precum şi cele deja încheiate - Afganistan, Irak.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9814 secunde