Educație sanitară și mai mult sport la școală, de la anul…

248
Educație sanitară și mai mult sport la școală, de la anul… - fotofondeducatiesanitara-1591536386.jpg

Articole de la același autor

Elevii vor avea parte, anul școlar următor, de ore de educație sanitară și de mai multe ore de educație fizică și sport. Cel puțin așa pare să creioneze acum Ministerul Educației viitorul școlii românești post pandemie.

Zeci de materii și discipline sunt incluse în orarul elevilor, de la clasa pregătitoare, până la clasa a XII-a, însă multe nu mai sunt deloc adaptate zilelor noastre. Așa se face că educația sanitară ar putea fi introdusă ca disciplină școlară abia anul următor. Parlamentarii au votat pentru studiul acestei materii, dar doar cu acordul părinților.

Elevii ar urma să învețe despre corpul uman, de la noțiuni de bază, cum ar fi igiena intimă, până la bolile transmisibile prin contact sexual și evitarea unei sarcini nedorite. Programa ar trebui să fie structurată pe vârste, iar informațiile despre sexul neprotejat sau atingerile nepermise vor fi prezentate în clasele de gimnaziu.

Deocamdată, ministrul Educației, Monica Anisie, nu a prezentat un plan concret pentru această disciplină, mai ales că vizează subiecte delicată. Patriarhia Română a avut deja o reacție cu privire la decizia parlamentarilor, catalogând-o "un atentat asupra inocenței copiilor". De altfel, reprezentanții Bisericii susțin că disciplina ar trebui să fie opțională, iar programa revizuită.



Lipsesc sălile de sport


Există speranțe însă ca elevii să facă, în anul școlar următor, mai mult sport la școală. "Am discutat cu Ionuț Stroe, ministrul tineretului și sportului, despre sportul școlar, despre organizarea viitoarelor competiții sportive școlare, efortul fiind, de data aceasta, unul comun. Pentru anul școlar următor, ne dorim ca împreună să mărim numărul copiilor participanți la competiții de o mai mare anvergură, să motivăm mai mult elevii și profesorii să participe la aceste activități. Elevii au nevoie de sport atât individual, cât și de echipă, căci acesta îi pregătește pe copii pentru provocările vieții de adult și îi ajută să învețe cele mai bune modalități pentru a reuși în viață. Practicarea unui sport presupune dezvoltarea și învățarea unor abilități și valori esențiale: încredere, responsabilitate, cooperare, comunicare și prietenie", a anunțat Monica Anisie.

Din păcate, educația fizică este printre disciplinele codașe din școlile din țara noastră. O mare parte din unitățile de învățământ nu au nici măcar săli de sport, ceea ce face imposibilă desfășurarea orei iarna sau atunci când este vreme urâtă afară. 12 școli și licee din municipiul Constanța nu sunt prevăzute de sală de sport. În unele a existat, la un moment dat, o sală de clasă, cu câteva saltele și spaliere, dar care, din lipsă de spațiu, a fost transformată, apoi, în sală de curs. Așa se face că Liceul Teoretic "Traian", Liceul Teoretic "George Emil Palade", Liceul Teoretic "Dimitrie Leonida", Seminarul Teologic Ortodox "Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul", Școala Gimnazială nr. 3 "Ciprian Porumbescu", Școala Gimnazială nr. 6 "Nicolae Toitulescu", Școala Gimnazială nr. 10 "Mihail Koiciu", Școala Gimnazială nr. 18 "Jean Bart", Școala Gimnazială nr. 24 "Ion Jalea", Școala Gimnazială nr. 37, Școala Gimnazială nr. 38 "Dimitrie Cantemir" și Școala Gimnazială nr. 5 "Nicolae Iorga", care a trecut în administrarea Colegiului Național "Mircea cel Bătrân", nu au nici la această oră o sală de sport pentru desfășurarea activităților specifice orei de educație fizică.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5225 secunde