Educaţie media, o nouă materie la liceu, de anul şcolar următor

222
Educaţie media, o nouă materie la liceu, de anul şcolar următor - fotofondeducatiemedia-1607358398.jpg

Articole de la același autor

O nouă materie va fi introdusă ca opţional în mai multe unităţi de învăţământ pentru liceu şi care va aborda o problemă extrem de actuală, informaţia şi sursele de informare ale tinerilor din zilele noastre. Este vorba despre Educaţie media, deocamdată aflată în formă de testare, în cadrul unui parteneriat dintre Ministerul Educaţiei şi Centrul pentru Jurnalism Independent.

Elevii de liceu vor putea dobândi competenţe media, indispensabile într-un context în care interacţiunea cu informaţia şi, implicit, cu dezinformarea a devenit parte dominantă a vieţii de zi cu zi şi a procesului de învăţare. Astfel, în cadrul colaborării dintre MEC şi CJI, un prim pas îl reprezintă introducerea programului „Predau educaţie media – Laboratorul de educaţie şi cultură media”, în proiectul de testare a unor noi competenţe, conţinuturi şi metode de învăţare, în cadrul unităţilor de învăţământ liceal cu statut de şcoală – pilot, proiect ce va deveni operaţional din anul 2021.

Concret, va fi implementat modul de învăţare extracurricular în domeniul educaţiei media pentru copii şi tineri. Cel puţin 480 de cadre didactice de limba şi literatura română, care predau la liceu, vor fi formate şi certificate printr-un program conceput în acest scop. De asemenea, va fi operaţionalizată o platformă de educaţie media pentru profesori şi elevi, care să includă instrumente de formare, asistenţă, monitorizare, raportare şi evaluare în sistem online şi va fi elaborat un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educaţiei media.

„Şcoala este locul în care se pun bazele noii generaţii de cetăţeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat şi în care elevii au nevoie de competenţe noi, care să îi ajute să fie cetăţeni informaţi şi responsabili. Sunt convinsă că profesionalismul experţilor din Ministerul Educaţiei, implicarea profesorilor şi experienţa CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program”, a declarat ministrul Monica Anisie.

Asaltaţi de informaţii false

Prin programul „Predau educaţie media – Laboratul de Educaţie şi cultură media”, elevii vor putea dobândi abilităţi de gândire critică, în virtutea cărora vor putea să distingă faptele de opinii, să deconstruiască mesajele media şi să interacţioneze într-un mod responsabil cu reţelele sociale. Programul se înscrie în aria generală Media and Information Literacy (MIL), aşa cum este deschisă de UNESCP, şi în priorităţile Comisiei Europene.

„La cum elementele de educaţie rutieră erau inserate în ore, când copiii mergeau la şcoală, aşa cum sunt vitale conceptele de educaţie media, care să îi ajute pe elevi să fie în siguranţă în faţa asaltului de informaţii falsificate, cu potenţial dăunător. În ultimii patru ani, CJI a dezvoltat şi testat la scară mică un model sustenabil de intervenţie pentru construirea competenţelor media pentru elevii de liceu, atât prin formarea şi sprijinirea profesorilor de limba şi literatura română pentru a include elemente de educaţie media în activitatea curentă la clasă, cât şi prin activităţile de formare pentru liceeni, realizate de experţii CJI”, a precizat şi Cristina Lupu, reprezentantul CJI.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4485 secunde