Ecaterina Andronescu pune lacătul pe mai multe licee și le transformă în școli profesionale

2518
Ecaterina Andronescu pune lacătul pe mai multe licee și le transformă în școli profesionale - fotofondmodificariadmitere-1559158539.jpg

Articole de la același autor

Cu o întârziere nepermis de mare, Ministerul Educației Naționale a emis, în cursul zilei de marți, 28 mai, Ordinul nr. 4057, privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat 2019 – 2020. Cifrele aprobate de ministrul Ecaterina Andronescu confirmă zvonurile cum că urmează să fie mărit numărul de clase la școlile profesionale.


Planurile de școlarizare propuse de inspectoratele școlare județene au fost modificate, astfel încât, la clasa a IX-a, învățământ de zi, în funcție de mediile de admitere, cât mai mulți elevi să fie repartizați către școli profesionale. În județul Constanța, schimbările nu sunt drastice și, cel mai probabil, nu îi vor afecta pe elevii cu medii mari. În total, este vorba despre 16 clase care vor trece din învățământul liceal la cel profesional. Deocamdată, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța analizează toate variantele și, în zilele următoare, va realiza noul plan de școlarizare pentru licee, astfel încât săptămâna viitoare să fie realizat și Ghidul de admitere.


"Inspectoratul Școlar Județean Constanța a propus, pentru clasa a IX-a, zi, învățământul de masă, 215 clase. Din acestea, 156 de clase erau pentru învățământ liceal și 59 de clase pentru școli profesionale. Ministerul Educației Naționale a aprobat 214 clase, deci cu o clasă mai puțin decât propunerea noastră, ceea ce nu este o reducere mare. Cele 219 clase sunt repartizate astfel: 139 pentru învășțământul liceal și 75 pentru școli profesionale", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul școlar general Gabriela Bucovală.


Elevii cu mediile cele mai mici vor merge la profesională


Practic, dispare o singură clasă a IX-a, iar în școlile profesionale vor fi mai multe locuri la dispoziția elevilor. "Am stabilit deja întâlniri cu directorii de licee și vom vedea cum vor reîmpărți clasele. Ne dorim să încheiem această procedură cât mai curând, astfel încât să publicăm Ghidul admiterii cât mai repede. Însă nu trebuie să înțelegem greșit, că școala profesională este o rută rea pentru elevi. Nu este paria și acolo pot merge copii buni, care învață o meserie și vor avea un viitor reușit. Vom analiza ierarhia județeană a mediei de admitere din anii anteriori. Nu știm deocamdată dacă toți elevii cu medii sub 5 vor ajunge la școli profesionale sau vor intra și elevi cu medii mai mari de 5. Oricum nu va fi cazul să reducem din clasele de matematică - informatică, de exemplu. Probabil că cel mai mult vor fi vizate liceele tehnologice", a mai adăugat șeful ISJ Constanța.


"Ministerul Educației pune lacătul pe mai multe licee!"
Cu toate acestea, sindicatele din învățământ se arată îngrijorate de aceste modificări impuse de Ministerul Educației. Și asta pentru că în multe județe, au fost tăiate chiar și 35 de clase de liceu pentru a fi transformate în clase de școală profesională. Astfel, Federația   Sindicatelor din Educație "Spiru Haret" consideră că Ordinul MEN privind repartizarea pe județe a cifrelor de școlarizare pentru anul școlar următor va duce la creșterea abandonului școlar. "Prin ordinul emis, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, pune lacătul pe mai multe licee din țară și le transformă în școli profesionale. Nu spunem că nu suntem de acord cu reformarea sistemului, dar reforma trebuie făcută în urma unei analize din teritoriu, și nu din biroului ministrului, peste noapte. Riscăm, dacă acest ordin nu se schimbă, să ne trezim cu o creștere a abandonului școlar. În plus, există riscul ca multe cadre didactice să fie disponibilizate", a precizat Marius Ovidiu Nistor, președintele FSE "Spiru Haret".


FSLI cere retragerea ordinului ministerial
La rândul lor, reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, cer retragerea ordinului cu pricina și păstrarea cifrelor de școlarizare deja analizate la nivel județean. "Este o strategie complet greșită să se taie clasele de liceu și să le înființezi la școlile profesionale cu câteva zile înainte de terminarea cursurilor pentru clasele a VIII-a, fără să faci o analiză completă, în condițiile în care nimeni nu știe dacă există, în primul rând, solicitări ale agenților economici pentru locurile propuse, apoi baza materială imperios necesară pentru acest tip de învățământ și cadre didactice pentru pregătirea practică. În școlile profesionale, elevii merg să învețe meserie, nu teorie. Trebuie precizat un lucru esențial: operatorii economici au solicitat, până la data de 23 noiembrie 2018, școlarizarea elevilor în învățământul dual și profesional, cifrele solicitate de aceștia nefiind în concordanță cu cele din planul de școlarizare propus pentru anul școlar 2019 - 2020. De asemenea, se încalcă prevederile OMEN nr. 5.402/2018 cu privire la calendarul etapelor și acțiunilor pentru stabilirea cifrei de școlarizare în învățământul dual și profesional pentru anul școlar 2019 - 2020, care precizează că, până la data de 12 decembrie 2018, inspectoratele școlare definitivează situația cu locurile propuse pentru învățământul dual și profesional", este de părere și președintele FSLI, Simion Hăncescu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5828 secunde