De la TELECOM, la Universitatea "Ovidius"

După doi ani de postliceală, direct în anul III de facultate!

2992
1
După doi ani de postliceală, direct  în anul III de facultate! - directortelecomunicatiigavrilagh-1331845528.jpg
Până la începutul semestrului al doilea, elevii care sunt acum clasa a IX-a au avut posibilitatea să aleagă fie să termine studiile liceale, fie să se îndrepte către o școală profesională, unde au șansa să învețe, prin intermediul practicii, felul în care

se face bine o meserie.

La Grupul Școlar Industrial de Electrotehnică și Telecomunicații din Constanța, elevii aflați în această situa-ție la începutul acestui an au optat pentru terminarea studiilor liceale. Eforturile lor sunt răsplătite, la terminarea studiilor, de un certificat de calificare profesională, cu aprobare dublă.

"Toate activitățile de pregătire practică în vederea dobândirii certificatului de calificare de nivel 2 se organizează în baza unui parteneriat solid școală-agent economic. Rolul agentului economic nu este decorativ, întrucât acesta trebuie să susțină activitatea de pregătire pe toată perioada stagiilor respective și să fie implicat inclusiv în comisiile de certificare a competențelor profesionale", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. ing. Gheorghe Gavrilă, director al Grupului Școlar Industrial de Electrotehnică și Telecomunicații din Constanța.

Avem șefi, dar nu și subalterni

Când vine vorba despre rolul învățământului profesional în cadrul societății umane, Gheorghe Gavrilă este foarte ferm: este nevoie de o reevaluare a imaginii școlii profesionale pentru a reda acesteia locul său bine meritat în traseul pregătirii pentru o meserie.

"Școala profesională este necesar să fie reconsiderată, deoarece, în momentul de față, lipsește de pe piața forței de muncă un segment foarte important - muncitorul", a adăugat Gheorghe Gavrilă.

Ținând cont câți șomeri produce anual mediul universitar, în condițiile în care sunt mult mai mulți specialiști într-un anumit domeniu decât locuri disponibile de muncă, școala profesională reprezintă varianta optimă pentru cei care își doresc să aibă siguranța unui loc de muncă.

"Rolul școlii profesionale este să umple un gol creat pe piața forței de muncă unde, în ultimul timp, s-au înmulțit creatorii de iluzii, care oferă diplome fără acoperire, îngroșând numărul șomerilor și grevând bugetul asigurărilor sociale", a de-clarat prof. ing. Gheorghe Gavrilă.

Șanse pentru toți

În cadrul liceului manageriat de Gheorghe Gavrilă, funcționează și o școală postliceală cu profil electronic, iar accesul este permis tuturor elevilor. Cei care nu au promovat bacalaureatul au șanse egale să evolueze spre o formă superioară de învățământ dacă în cei doi ani de postliceală reușesc să treacă toate probele bacalaureatului.

Așadar, dacă un elev nu a promovat "examenul maturității" poate alege să urmeze această școală în loc să irosească anul rămas până la reexaminarea națională.

"Important de știut este faptul că există o prevedere legală ce îi permite absolventului de școală postliceală cu examenul de bacalaureat luat să se înscrie în anul III la o facultate de electronică. Cu o singură condiție: să mai susțină și cele cinci sau șase examene de diferență", a mai adăugat prof. ing. Gheorghe Gavrilă. 

Comentează știrea

vasile
16 martie 2012
scoala postliceeala

daca se ajunge in direct in anul 3 la o facultate, dupa postliceeala facuta la acel liceu, cu acest director, ma umfla risul.....in afara de cheltuit banii din diverse fonduri, chiar si europene,,,,,nu fac nimic...sa fim seriosi, totul este un simulacru, de fapt totul este ok in hirtii.....in rest.....tehnicieni de postliceeala dar nu stiu ce este o dioda......cu examene de competenta date cu ingineri fara a fi de specialitate, ( fara module pedagogice)de la unitati unde cica elevii fac practica....o vrajeala ......ca tot invatamintul nostru, dar Gonzo sa traiasca, ( prietenii stiu de ce )

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3543 secunde