După 20 de ani de când s-au închis porțile, Liceul Militar de Marină Constanța va fi reînființat. Prima admitere, la vară

8448
21

Articole de la același autor

Începând cu anul școlar 2018 - 2019, Constanța va avea, din nou, Liceu Militar de Marină. Unitatea de învățământ va fi reînființată, la fix 20 de ani de la încetarea activității, în 1998, în timpul reformei învățământului militar.

Liceul nu va mai funcționa în sediul vechi de pe strada Dezrobirii, în apropiere de Academia Navală "Mircea cel Bătrân", ci va fi localizat la baza actualului Colegiu Tehnic de Marină "Alexandru Ioan Cuza".

"Demersurile pentru reînființarea Liceului Militar de Marină la Constanța sunt înaintate. Discuțiile au început, de ceva timp, între Primăria Constanța și reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, cu participarea Inspectoratului Școlar Județean Constanța, pentru că noi, împreună cu primăria, trebuia să găsim locul unde să funcționeze acest liceu. Ne-am întâlnit și cu reprezentanții MApN, iar acum trebuie date ordinele de ministru și încheiată înțelegerea între cele două ministere – MApN și Ministerul Educației Naționale", a explicat inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, prof. Petrică Miu.

Noul Liceu Militar de Marină va fi în administrarea Ministerului Apărării Naționale, care va prelua baza materială a Colegiului Tehnic de Marină și o va moderniza.

"Spațiul este perfect și, probabil, că atunci când a fost construit a fost gândit tot cu acest scop. Are tot ce îi trebuie, spații suficiente, internat și cantină. Însă asta nu înseamnă că actualul Colegiu Tehnic de Marină va fi desființat. În niciun caz. Îl vom muta într-o altă locație. Încă discutăm variantele, le analizăm, pentru că trebuie să luăm în calcul și că acesta are nevoie de o bază materială mare, cu cantină și internat", a mai spus șeful ISJ Constanța.

Colegiul Tehnic de Marină, mutat în Palas?

Surse neoficiale susțin că este posibilă mutarea Colegiului Tehnic "A.I. Cuza" în cartierul Palas, cel mai probabil în curtea Grupului Școlar "Gheorghe Duca". Directorul Colegiului Tehnic de Marină Constanța, prof. Iuliana Negreț, confirmă faptul că instituția de învățământ pe care o conduce se va muta într-un sediu nou.

"Nu știm nici noi încă detalii vizavi de aceste schimbări. Tot ce am aflat de la Inspectoratul Școlar este că va trebui să ne mutăm și că din 1 septembrie 2018 vom funcționa în altă locație dar, deocamdată, nu avem informații care este aceea. Și noi stăm cu sufletul la gură să vedem unde ne vom desfășura activitatea în anul școlar următor. Avem elevi mulți și avem nevoie nu doar de spații pentru susținerea orelor de curs, ci și de ateliere, cantină, internat. Deci se presupune că noua locație va întruni toate aceste condiții", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Iuliana Negreț. Cert este că pentru admiterea la liceu 2018, la filiera vocațională, vor fi propuse inclusiv locuri pentru Liceul Militar de Marină Constanța.

"Este necesară o astfel de infrastructură!"

De altfel, vestea reînființării liceului îi bucură pe foarte mulți atât din domeniul marinei, cât și din foștii absolvenți care acum vor să-și trimită copiii să studieze acolo.

"Este foarte bine dacă se va realiza acest obiectiv. Chiar dacă nu mai avem o flotă, avem, totuși, două instituții de învățământ superior de marină. Doar dacă ai o infrastructură de jos până sus poți vorbi cu adevărat de învățământ de marină. În ultimii ani, au venit foarte mulți studenți la Universitatea Maritimă Constanța din diferite medii, fără cunoștințe de bază de marină, cum ar fi navigație, electromecanică navală și electrotehnică navală. Ar fi utile însă și specializări precum electronică, telecomunicații și construcții navale. LMM a pregătit elevi care au mers spre aceste specializări. Marina Militară are nevoie de persoane care să înceapă pregătirea de specialitate de la 14 ani pentru că le-ar fi mai ușor în pregătirea de la facultate. Dacă se creează o astfel de infrastructură am avea numai de câștigat", ne-a declarat Florin Iordănoaia, cadru universitar în cadrul Universității Maritime Constanța.

Cariera militară, din ce în ce mai atractivă

Florin Iordănoaia a predat și la fostul LMM și consideră că ar fi mai ușor dacă liceul va funcționa în vechea clădire.

"Este de notorietate că nu au cadre militare suficiente în Marina Militară, chiar și pentru numărul redus de nave pe care îl au. În prezent, foarte mulți sunt angajați cu contract, pregătiți la locul de muncă, și nu absolvenți ai unui liceu militar. Eu cred că cei care vor urma acest liceu vor merge spre o carieră militară. În ultimii ani au crescut salariile, pregătirea lor se desfășoară pe mare, sunt alte condiții pentru a forma elevii de liceu. Inclusiv pe Bricul "Mircea" care pleacă, periodic, și îi poate lua și pe elevii de la Liceul de Marină Militară. De asemenea, flota de Dunăre este mare; este cea mai puternică din Europa și nu are cadre", a mai spus Florin Iordănoaia.

Acesta este convins că nu vor exista probleme în ce privește încadrarea profesorilor pentru Liceul de Marină Militară.

"Cadre didactice au fost și vor fi. Pot fi aduse și din mediul universitar. LMM Constanța a avut cadre didactice de excepție, profesori foarte buni, unii dintre ei au ieșit din activitate, alții sunt în continuare, oameni deosebiți. Vă dau un singur exemplu: profesorul Ion Băraru, care a predat fizică la LMM și acum este la Colegiul Național «Mircea cel Bătrân»", a completat Florin Iordănoaia.

25 de ani de existență

Reamintim că Liceul Militar de Marină a fost înființat în anul 1973 și a purtat, de-a lungul existenței sale, numele patronului spiritual "Alexandru Ioan Cuza". Aici au învățat zeci de generații de elevi constănțeni, dar și din alte locuri ale țării care, în prezent, fac parte din corpul militar atât al Marinei, cât și al Armatei. Liceul a fost desființat în anul 1998, iar baza materială a fost preluată de Comandamentul Flotei.

Comentează știrea

21 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
LMM
13 ianuarie 2018
O baiaie de joc

Infiintezi o unitate de invatamant ca sa obtii ce? Sunt absolvent al acestui liceu si pot sa va spun ca infiintarea LMM reprezinta un strez pt copii de 14 ani care vor absolvi acest liceu. Vrei sa devii ofiter de marina militara atunci dai la Academia Navala. Un copil cu varsta intre 14-18 ani nu este pregatit sa suporte "apucaturile" militare. Concluzia: ce competente dobandesc absolventii LMM dupa absolvire? Zero. Lasati copii sa-si traiasca cea mai frumoasa perioada a vietii (adolescenta) si lasati infiintarea acestui liceu. Nu ma intereseaza functiile care le vor ocupa domnii ofiteri in conducerea liceului. Sunt curios ce spune comandantul liceului unde se vor regasii absolventii acestui liceu dupa absolvire in cadrul marinei militare? ( ca tot avem sute de nave militare!!!!!!!!). Faceti inventarul navelor militare si va puneti miinile in cap, va ingroziti cu ce aparam granitele Romaniei.. Copii primesc educatie acasa nu intr-o unitate militara unde unii ofiteri se joaca cu mintea copiilor dupa mintea lor. Ati rezolvat problemele marinei militare si a ramas doar infiitarea acestui liceu inutil.

prof.
13 ianuarie 2018
abuz

consider un abuz din partea primariei si ISJ luare acestei cladiri a actualului lic, Navrom. Poate e o idee buna reinfiintarea lic. militar, dar sa fi ales alta locatie din palas sau la lic. Parvan, ca acele licee nu au multi elevi, nici performante. Liceul de marina este cu traditie, profil cautat, singurul din zona, sunt 500 si ceva de elevi si vreo 55 de anagajati, are rezultate bune la concursuri si Bac (comparand cu alte licee tehnice). Nu s-a investit in cladire dar sunt multe laboratoare dotate si s-au facut mari eforturi de catre profi si elev pt ceea ce exista acolo. Mutarea in alt sediu, in alta zona a orasului, mai ales si intr-una defavorizata duce sigur la desfiintare. Multi dintre actualii elevi nu vor mai veni ca trebuie sa schimbe 2-3 mijloace de transport, altii noi nu se vor mai inscrie la cls. 9 si asta e inceputul sfarsitului,,, distrugem ceva ce merge bine.

Ioana
13 ianuarie 2018
Personal

Daca preluati cladirile de ce nu preluati si elevii care sunt acum acolo sa termine liceul iar de la cl a-9-a faceti clase de militari asa ar fi corect.Dar personalul de ce nu-l preluati? Profesorii nostri nu-s destul de buni pentru MAPN? Veti angaja alte femei de serviciu,alte bucatarese,alti muncitori, contabili secretare ,bibliotecari etc. ? De ce este desfiintat un liceu care functioneaza si indepartat personalul care a facut sa functioneze o institutie scolara si angajat alt personal?

Răspuns la: Info
Adăugat de : Comandantul LMM, 13 ianuarie 2018
Liceul va avea comandant cu grad militar care va indeplini si rolul de director, iar directorul adjunct va fi civil. Profesorii vor fi incadrati prin...
Mamamia
13 ianuarie 2018
Vai de noi

Sper ca parintii si copiii din anul 2018 sa fie mai cu scaun la cap si sa nu se inscrie in acest tip de puscarie numit "liceu militar" care a traumatizat multe generatii de copii in anii comunisti. Nu inteleg cine are interese in afacerea asta, Miu, politicii, profesorii, etc dar stiu ca militaria nu-i buna pentru copiii de 14 ani, poate i Corea de nord sa mai existe asa ceva. Si vorba unui comentator mai inainte- vai de flota militara!

Lmm-ist
13 ianuarie 2018
Predare

Cu respect d-le profesor, nu ati predat la LM-AIC, dar chiar ar fi avut de castigat si elevii si dvs. , materia si pedagogia predata intr-un liceu militar de genul celui din Constanta a evidentiat cele mai bune calitati ale profesorilor care au predat si lucrat acolo, orice elev absolvent al LMM a reusit si traieste peste medie doar pentru ca pregatirea a fost de calitate... aaa si de viata a invatat , asta e...apropo Chestoru Gelu Nezir a fost comandant. de pluton la LMM, Comandorul Lalau, a plecat de la incheietor de companie la bibani...

Răspuns la: LMM
Adăugat de : Florin Iordanoaia, 13 ianuarie 2018
In textul redactat s-a strecurat o greseala! Nu am predat acolo, dar pot sa predau. In ceea ce priveste activitatea de la catedra, am incercat sa imi...
a-mirabilis
14 ianuarie 2018
sine ira studio

Iata ca nici nu s-a uscat cerneala de pe un proiect de reiifiintare a unui liceu militar si au si inceput sa apara pareri pro si contra cu valuri .pai domnilor postaci,acest liceu militar si de marina,este necesar tocmai pentru pregatirea viitorilor oameni ai marii cei care duc o viata austera,plina de nepravazut,cu zile si luni fara sa cobori pe uscat.Nu este de neglijat o verificare prealabila a capacitatilor de a naviga in conditii de stres,rau de mare,claustrofobia,comunicare cu familia mai rar,Plus de asta oferta educationala este la vedere.Cine doreste bine ,cine nu,nu.Si,daca termina 75 % liceul cu bac cu tot,este foarte bine.Eficienta invatamantului este data in primul rand de calitatea elevilor absolventi si nu de procent,mai ales ca liceul nu este obligatoriu.Nu trebuie acum sa spunem ca din liceul militar ies supermani,nu,trebuie sa iasa conducatori,manageri buni,comandanti de isprava.In aceasta perioada,fiecare elev trebuie sa fie pregatit pentru a se aseza pe ,,sedia stercoraria''pentru a verifica ,,duas habet et bene pendentes''Cat despre locatie si personal ,conteaza,dar asta nu inseamna ca nu se pot purta discutii.Cred ca unde a fost si inainte LMM este foarte bine.Laboratoarele?La nave, ca sint destule.

ARABU
14 ianuarie 2018
OARE????

Zici tu ca daca se impun conditiile alea de puscarie o sa bine ? Cati elevi se vor inscrie ? Contractul de studii se semneaza in clasa a 9 a , oare copii aia de 14 ani au discernamant sa semneze asa ceva , sau o sa semneze mama si tata doi fosti comunisti inchisi la minte ca si tine ?

Răspuns la: Info
Adăugat de : Comandantul LMM, 13 ianuarie 2018
Liceul va avea comandant cu grad militar care va indeplini si rolul de director, iar directorul adjunct va fi civil. Profesorii vor fi incadrati prin...
cta
14 ianuarie 2018
profesori

Liceul se va infiinta, pentru ca UNII profesori sa aiba catedre. punct.

ct
14 ianuarie 2018
hmm...

nu ai inteles ideea... la umc , oamenii vin atrasi de banii care se fac pe mare, ei insa au o pregatire total diferita, aptitudini ioc multi din ei... evident, cu bani, termini si facultatea aprozar umc, asta o stim toti :) si vin la vapor toate tutele, cunostinte minime, aroganta maxima... trecand printr un liceu de marina, invata ce inseamna marea, pot realiza singuri daca asta isi doresc... caci daca vor doar bani, se pot face popa sau doctor , caci ies mai bine :))

Răspuns la: pedagogie mioritica
Adăugat de : Marius Chicoș Rostogan, 13 ianuarie 2018
"În ultimii ani, au venit foarte mulți studenți la Universitatea Maritimă Constanța din diferite medii, fără cunoștințe de bază de marină...
costel
14 ianuarie 2018
colegiul tehnic de marina

Sunt din sistem dar, recunosc, nu m-am uitat pana azi la ce promovabilitate are la bac acest colegiu. Din 80 elevi au luat bacul 14...Si cel mai bun a fost cu nota 7.03. Cam slabut. Deci.... merita sa-i lasati pe altii in locul vostru. De asemenea, anul trecut am fost in comisia de bac din acest liceu....Baza materiala este praf. Nimeni nu intelege cum de ajunge in fiecare an centru de examen pentru probele scrise.

21 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4808 secunde