Duminica Tuturor Sfinților, weekend-ul acesta

195
Duminica Tuturor Sfinților, weekend-ul acesta - boboteaza2012231325854037-1527779095.jpg

Articole de la același autor

Biserica Ortodoxă îl va cinsti vineri, 1 iunie, pe Sf. Iustin Martirul și Filosoful. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, de la ora 7.30, slujba de sfințire mică a apei (Aghiasma mică), urmată de Sfânta Liturghie, la paraclisul mănăstirii Galeșu-Poarta Albă, închinat Sf. Iustin.
 
Era fiul unor coloniști greci, păgâni, din vechiul Sichem din Palestina, numit după colonizarea romană din anul 70 Flavia Neapolis, iar astăzi Nablus, și s-a născut la începutul secolului al II-lea. Crescut în păgânism, din tinerețe a fost atras spre filosofie, cercetând și aprofundând conceptele filosofice ale vremii. La Roma, a deschis o școală de doctrină creștină. Martirizarea Sf. Iustin a avut loc în vremea lui Marc Aureliu, între anii 165-166. Biserica Ortodoxă îl cinstește pe 1 iunie, iar cea Catolică pe 14 aprilie. 


Duminică, 3 iunie, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica Tuturor Sfinților. Ierarhul nostru va face o vizită pastoral-misionară la mănăstirea "Peștera Sfântului Apostol Andrei", unde va oficia Sfânta Liturghie, începând cu ora 9.00.


Luni, Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, în Dobrogea fiind sărbătoare locală. Duminică, 3 iunie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la biserica "Sfinții patru martiri de la Niculițel", din cartierul constănțean Faleză Nord, de la ora 23.00,  cu prilejul hramului.


Luni, 4 iunie, IPS Teodosie va răspunde invitației PS Visarion, Episcopul Tulcii, și va participa la Sfânta Liturghie oficiată lângă Cripta Martirică de la Niculițel, jud. Tulcea, în care au fost descoperite moaștele celor patru sfinți.


Sfinții martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip


Au fost descoperiți într-o criptă a bazilicii din  Niculițel, județul Tulcea. După martiriul lor, moaștele au fost așezate într-o raclă și depuse în criptă, iar în interior, pe peretele de la intrare, a fost inscripționat textul "Martirii lui Hristos", urmat de numelor lor.


Acești patru mucenici de la Niculițel au pătimit împreună, iar martirajul a avut loc în a doua jumătate a secolului al IV-lea. După descoperirea moaștelor, în anul 1971, în urma unor surpări de teren cauzate de ploi abundente, relicvele au fost luate de către arhiereul-vicar de atunci, Gherasim Constănțeanul, și depuse în biserica mănăstirii Cocoșu, din jud. Tulcea, unde se află și astăzi.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7183 secunde