Duminică se intră în Postul Crăciunului: superstiții și tradiții

427
2
Duminică se intră în Postul Crăciunului: superstiții și tradiții - superstitiiinpostul-1447440665.jpg

Articole de la același autor

Postul Crăciunului a fost rânduit de Biserică pentru pregătirea credincioșilor în vederea întâmpinării praznicului Nașterii Domnului. El durează 40 de zile, începe în data de 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie (inclusiv). Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie.

Acest post amintește de patriarhii și drepții Vechiului Testament, dar și de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Cele 10 porunci, scrise de Dumnezeu pe table de piatră.

Ca vechime, primele mențiuni legate de practicarea Postului Crăciunului provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și episcopul Leon cel Mare al Romei.

Dezlegările la pește sunt în zilele de sâmbătă și duminică, în perioada 21 noiembrie - 19 decembrie, precum și în zilele de 23 și 30 noiembrie, 3 și 7 decembrie, când se prăznuiesc sfinți mai importanți în ortodoxie. Zilele în care se poate mânca pește sunt marcate, de regulă, în calendar, fie prin mențiunea "Dezlegare la pește", fie prin simbolul unui pește.

Un vechi obicei spune că de Lăsatul Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit, spunându-se următoarele cuvinte: "Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite". Acest obicei se practică deoarece se crede că vrăbiile, mai ales, nu vor strica ogoarele, scrie traditii-superstitii.ro.

În postul Crăciunului se realizează și practici de magie premaritală sau chiar practici oculare, astfel fetele nemăritate trebuie să adune câte o surcică în fiecare zi a postului, iar în Ajunul Crăciunului vor fierbe crupe fără sare. Aceste crupe după ce sunt fierte le vor pune pe masă pentru ca seara venind umbra ursitorului lor, pe cahlă, să aibă ce ospăta.

Totodată se obișnuiește ca la intrarea în postul Crăciunului, mai exact după Lăsatul Secului, toate oalele să fie puse cu gura în jos, pentru ca cei ai casei să fie feriți de orice pagubă sau boală.

O superstiție a postului Crăciunului ne spune că dacă în postul Crăciunului e vreme moale, atunci primăvara vor fi multe ploi.

În postul Crăciunului vor începe și șezătorile, unde femeile, dar și fetele tinere, se vor întâlni pentru lucru, în același timp combinând munca cu distracția, fiindcă în cadrul șezătorilor se vor derula și numeroase obiceiuri cu caracter distractiv.

Postul Crăciunului este deosebit de important în religia ortodoxă, deoarece ne pregătește, pe noi creștinii, pentru primirea cum se cuvine a Mântuitorului Iisus. De asemenea, postul este de folos atât pentru suflet, cât și pentru trup, fiindcă întărește trupul, pe de o parte, iar pe de altă parte, ușurează și curăță sufletul. Cu alte cuvinte: "Păs-trează sănătatea trupului și dă aripi sufletului"! 

Comentează știrea

adevar
13 noiembrie 2015
adevar

Romani cu droguri sarbatoresc

66.666
15 noiembrie 2015
Făcături făcătoare de minuni !

Cine participă la prohodul ziaristicii laice în media locală ? Trăiască și înflorească bisericeala de la Cugealău ...!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2942 secunde