Duminica Floriilor, ziua intrării Mântuitorului în Ierusalim

228
Duminica Floriilor, ziua intrării Mântuitorului  în Ierusalim - floriile-1461345400.jpg

Articole recomandate

Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor - ramură de salcie verde și înflorită, care se împarte credincioșilor ortodocși, la biserică, în Duminica Florilor - marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Blând și smerit, Iisus a intrat în cetate pe mânzul asinei. Deși oamenii

l-au primit cu mare bucurie și cu speranță în suflete pe Cel care avea să se sacrifice pentru păcatele lumii, Iisus era conștient de faptul că peste puțină vreme va fi dat spre Patimi.

Conform vorbelor din popor, așa cum va fi vremea în Duminica Floriilor, la fel va fi și în prima zi de Paște. Unele vorbe spun că broaștele vestesc prin cântecul lor o vară lungă și frumoasă.

Se spune că un credincios care se împărtășește de Florii are șansa să i se împlinească orice dorință. Acesta trebuie să-și pună în gând o dorință, când se apropie de preot, să primească sfânta împărtășanie.

În ziua de Florii se curăță mormintele și se împodobesc cu ramuri de salcie. Pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viței de vie, pe stupi și la ferestre se agață ramuri de salcie, pentru ca toți membrii familiei să se bucure de prosperitate și de sănătate.

Cei care au ținut post se pot delecta cu mâncăruri din pește.

Pentru sănătatea familiei, se aerisesc hainele, se termină curățenia casei și se stropește toată gospodăria cu aghiazmă.

În unele zone ale țării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Astfel, spun ei, sunt protejați de boli și devin mai rezistenți.

Cei care mănâncă muguri de salcie după slujba de sfințire se vor tămădui de boli și își vor întări sistemul imunitar și pe viitor.

Superstițiile de Florii spun că persoanele care nu vor să cinstească așa cum se cuvine această sărbătoare se vor umple de pistrui.

Se mai spune că din această zi, urzicile înfloresc și nu mai sunt comestibile.

v v v

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța, începând cu ora 8.30. Totodată, se împlinesc 15 ani de la întronizarea în scaunul arhiepiscopal al Tomisului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 12 Martie 2016
Stire din Cultură-Educație : Creștinii se pregătesc de Postul Mare
Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016
Stire din Cultură-Educație : Duminică, îl cinstim pe Sfântul Anton
Pagina a fost generata in 0.5529 secunde