Duminica a patra a Postului Mare. IPS Teodosie oficiază Sfânta Liturghie

233
2
Duminica a patra a Postului Mare. IPS Teodosie oficiază  Sfânta Liturghie - duminicamare-1521220080.jpg

Articole de la același autor

Pe data de 18 martie, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a patra a Postului Mare, dedicată Sfântului Cuvios Ioan Scărarul. Cu acest prilej, de la ora 8.45, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța, apoi va rosti un cuvânt de învățătură despre treptele desăvârșirii creștine, conform învățăturii Sfântului Ioan Scărarul.

Sfântul Ioan Scărarul s-a născut în a doua jumătate a secolului al VI-lea și este originar din Palestina. La vârsta de 20 de ani s-a retras într-o peșteră din pustia Thola, unde a dus o viață de anahoret timp de 40 de ani, apoi a devenit îndrumător al monahilor din Sinai, rostind cuvinte de învățătură în duminici și sărbători.

A fost ales egumen al Sinaiului, perioadă în care a redactat opera sa de căpătâi "Scara dumnezeiescului urcuș" sau "Scara Raiului", una dintre cele mai cunoscute cărți de spiritualitate creștin-ortodoxă, care prezintă drumul părăsirii păcatelor și al dobândirii virtuților creștine, asemenea urcării unei scări cu 30 de trepte, fiecăreia fiindu-i atribuită o virtute. Din acest motiv, sfântul a fost numit și Scărarul, totodată fiind pictată și o icoană în cinstea acestui tratat de ascetică.

În limba română, cele mai cunoscute ediții contemporane sunt cea a părintelui Dumitru Stăniloae (volumul IX din colecția "Filocalia", 1980) și cea a Mitropolitului Nicolae Corneanu, al Banatului (1997).

Sfântul Ioan Scărarul s-a mutat la Domnul în jurul anului 649.

Duminica Sfântului Ioan Scărarul a început să fie prăznuită în Biserică din secolul al XIII-lea, până la acea dată fiind comemorată Parabola samarineanului milostiv. 

Comentează știrea

OMUL
17 martie 2018
DACA NU SE TRECE LA FAPTE !

In raport cu cate se petrec in societatea romaneasca : mii si mii de divortzuri, crimele, parintzii isi maltrateaza copii ori ii ucid, nepotzii / copii omoara parintzii ori bunicii, copii violatzi de parintzi ori de " bestii cu chip de om " si muuuuuuuulte alte intamplari nefericite, parintzii ori copii drogatzi si asta pentru ca multzi slujitori ai altarelor nu se afla intr-o legatura permanenta cu "oile" pe care DUMNEZEU, le-a dat spre pastorire, este un dezinteres total si neexplicabil dar care se observa daca esti atent, slujitorii altarelor sunt preocupatzi mai mult de propriile probleme, adica de familiile proprii si cum sa se imbogatzeasca mai mult si mai bine, multe sotzii ale preotzilor se intrec la capitolul : lux si moda, cu femeile obisnuite din parohie, pe cand ele, sotziile preotzilor, ar trebui sa fie un exemplu de : modestie, respect, iubire fatza de Dumnezeu, sa organizeze intalniri cu femeile din parohie pentru a cunoaste si rezolva multele probleme cu care se confrunta familiile din parohie, preotul sa se intalneasca cu barbatzii din parohie pentru a discuta si rezolva problemele familiilor si framantarile care slabesc si destrama casniciile enoriasilor, daca preotul sta departe de problemele oamenilor de aceea se petrec atatea si atatea nenorociri, necazuri, divortzuri, crime, accidente pe drumurile publice…….. ?! Ierarhii, protopopii si chiar patriarhul tzarii noastre, nu rezolva nevoile oamenilor, celor pastoritzi doar cu sfintele slujbe, luxul, multzimea bisericilor si viatza lor fara grija zilei de maine si in parohii "colcaie" mizeria : spirituala, sociala, morala, si lipsurile financiare / banesti ! Mantuirea preotzilor se intampla doar atunci cand dupa sfintele slujbe aproape totzi enoriasii se impartasesc, primesc SFANTA EUHARISTIE impreuna, preot si enoriasii parohiei respective si viatza morala si spirituala domneste in fiecare parohie si cand apare o problema de : divortz, saracie, conflict intre oameni, preotul cu familia lui, sa nu aiba liniste si somn in casa pana cand, nu se pun toate treburile in ordine in parohia lui, asa cum Dumnezeu, nu doarme, ci ne vegheaza continu !

ghjk
18 martie 2018
Stai la moaște făcătoare ?

Iar nu ți-ai luat medicamentația ? Care euharistie ? Aia în care piscopelu,- eparhia ba e la DNA, ba la ANAF, ba amendată cu zeci de mii de lei - prin metocu di la Gheorghițeni ? Sau nu vezi mizeriile bisericale, mânăstirești afectând peisajul dobrogean, caracteristicile arheoligice, istorice - milenare de dincolo de cre(ș)tinism - străzile, trotuarele ... Nu pot să te caci cu pantalonu-n vine că dai de cruci și bălăngănitoare bisericești de-a popalăilor ! Vreți REGULĂ pentru alții, păcătoșii, regula AICI e a statului LAIC: : FĂRĂ RELIGIE - că prostește ! Uită-te-n oglindă !

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 24 Ianuarie 2018
Stire din Cetățenești : Evenimente dedicate Unirii Principatelor
Pagina a fost generata in 0.52 secunde