Drapelul lui Avram Iancu va fi scos la licitație

138
Drapelul lui Avram Iancu va fi scos la licitație - avramiancu-1453561664.jpg

Articole recomandate

Drapelul lui Avram Iancu va fi expus în Baia Mare, Oradea, Arad, Cluj-Napoca și Brașov, în perioada 25 - 29 ianuarie, înainte de a fi scos la vânzare, informează romanialibera.ro.

Licitația este programată pe 3 februarie, la București. Până atunci, drapelul va fi expus la Primăriile din Baia Mare și Oradea, pe 25 ianuarie, respectiv 26 ianuarie.

Steagul va putea fi văzut pe 27 ianuarie, la Colegiul Național "Moise Nicoară" din Arad, pe 28 ianuarie, în Clădirea Casino din Cluj-Napoca, și, pe 29 ianuarie, la Muzeul "Casa Mureșenilor" din Brașov.

Drapelul lui Avram Iancu va fi scos din nou la vânzare, pe 3 februarie, într-o licitație Artmark dedicată lui Corneliu Vadim Tudor, la peste doi ani de la conflictul dintre fostul lider al PRM, decedat în 2015, și Gheorghe Funar, care și-au disputat acest steag.

Drapel de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, este considerat o raritate absolută, fiind datat jumătatea secolului al XIX-lea, potrivit casei de licitații Artmark.

Vânzarea acestui valoros obiect istoric, care este materializarea crezului unui popor, ce și-a regăsit curajul și solidaritatea într-un erou care le striga "Voi sunteți poporul!", va începe la licitația din 3 februarie de la 5.000 de euro, spune Artmark.

Casa de licitații amintește că, în octombrie 2013, drapelul lui Avram Iancu "făcea față conflictelor juridice", care în prezent au încetat. "Abia acum, în 2016, odată conflictul juridic încetat, își joacă adevărata șansă de a intra într-un circuit public, prin intrarea în colecția unei instituții culturale de prestigiu sau destinul de a aparține unui român adevărat, încrezător în recuperarea simbolurilor identității naționale", spune Artmark.

În octombrie 2013, când a fost scos pentru prima dată la licitație de către Artmark, la un prețul de pornire de 10.000 de euro, drapelul lui Avram Iancu a făcut obiectul unei dispute între Corneliu Vadim Tudor și Gheorghe Funar.

Funar a spus la momentul respectiv că Vadim Tudor că nu are dreptul să scoată la licitație acest drapel, întrucât el ar aparține PRM, partid căruia ar fi fost dăruit de către o persoană. De asemenea, Funar l-a dat în judecată pe Vadim Tudor, fapt pentru care steagul respectiv a fost retras de Artmark de la licitația respectivă.

În 14 septembrie 2015, Corneliu Vadim Tudor a decedat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2166 secunde