Evaluare Națională 2019

Dramatism, cu lacrimi de bucurie și strigăte de fericire, la proba scrisă la limba română

593
Dramatism, cu lacrimi de bucurie și strigăte de fericire, la proba scrisă la limba română - fotofondevaluarenationala2-1560888775.jpg

Articole de la același autor

Evaluarea Națională 2019 a debutat cu subiecte ușoare la limba și literatura română. Din cei 5.527 de elevi înscriși, 115 au absentat, mai ales în mediul rural, dar cei prezenți la prima probă scrisă au avut parte de bucurie mare când au văzut ce le-a picat, gradul de dificultate al subiectelor fiind destul de redus. Mâine, este programată proba scrisă la matematică. 


Elevii de clasa a VIII-a au ieșit cu zâmbetul pe buze de la prima probă scrisă a Evaluării Naționale 2019. Cei mai mulți au spus că a fost ușor și că subiectele nu le-au ridicat probleme deosebite. Emoțiile părinților care au așteptat cu sufletul la gură la porțile școlilor au atins apogeul după ora 10.30, când au început să iasă primii elevi. 


Au sărit pe ei și i-au întrebat cum a fost, le-au cerut subiectele, să le vadă cu ochii lor și s-au rugat în continuare pentru ca ai lor copii să aibă inspirație și să încheie cu bine proba. 


"I-am spus să nu cumva să iasă până nu se termină cele două ore. Să stea acolo, să nu se grăbească și să recitească tot ce a scris, să se verifice", povestea o mămică, în fața Școlii nr. 24 "Ion Jalea" din Constanța, cu vocea tremurândă și cu lacrimi în ochi. 
Altele au izbucnit de-a dreptul în plâns când și-au văzut copiii ieșind bucuroși și convinși că au făcut de notă mare. 
"Aseară, am văzut pe birou niște foi cu genul dramatic și l-am întrebat dacă l-a repetat bine. L-am pus să-l mai citească o dată, că nu-i strică. Sper să-i fi rămas ceva în cap, că uite tocmai asta le-a picat!", exclama, fericit, un tătic. 


La subiectul întâi, candidații au avut de prezentat două trăsături ale genului dramatic, în general, și două trăsături detaliate ale genului dramatic valorificând un fragment dat, din Horia Lovinescu - "Ultima cursă". De asemenea, la subiectul al doilea, ei au avut de redactat o compunere în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală, în timpul unei activități de lectură. În plus, au avut mai multe cerințe de gramatică și vocabular. 


Prea ușor, deci greu cu departajarea… 
Subiectele au fost accesibile, este și părerea profesorilor de limba română, însă acest lucru nu este întotdeauna în avantajul candidaților. 
"De obicei, când văd că este ușor, se relaxează, nu se mai concentrează la maximum și greșesc. Tocmai de aceea este bine să rămână toate cele două ore foarte atenți", ne-a declarat un profesor de limba română. 


Chiar dacă au respirat ușurați că nu au avut parte de subiecte dificile, sunt și părinți care consideră că vor fi și candidați dezavantajați de această tactică a Ministerului Educației Naționale. 


"Dacă toți vor lua note foarte mari, cum se va mai face departajarea? Vom merge iar la câteva sutimi, ceea ce nu este întotdeauna drept pentru cei care învață bine. Copiii serioși și talentați nu pot lua mai mult de 10, atunci când subiectele sunt ușoare, iar copiii care nu fac performanță pot ajunge cu lejeritate tot la aceeași notă. Și atunci, cum îi mai departajăm? Nu este corect față de cei care au învățat bine și susținut în toți anii de gimnaziu!", este de părere Alina R., mama unui copil de la Liceul "Ovidius". 
Lucrările vor fi corectate, în zilele următoare, de către doi profesori evaluatori care lucrează în săli separate. Profesorii sunt selectați din alte unități școlare decât cele din care provin elevii arondați la centrul respectiv. 


Mâine, examenul la matematică 
Conform calendarului Evaluării Naționale 2019, mâine este programată proba la matematică, iar vineri, 21 iunie, cea la limba maternă. 


Primele rezultate vor fi afișate marți, 25 iunie, până la ora 12. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, între orele 14 și 20. 
Pe 26, 27 și 28 iunie, vor fi reevaluate lucrările contestate, iar pe 29 iunie, vor fi afișate rezultatele finale. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5481 secunde