Drama artiștilor a luat sfârșit

1037
Drama artiștilor a luat sfârșit - 5ea8d485d2fe115d7b16e007fe453bb4.jpg
Consiliul Județean a semnat și trimis protocolul de predare a Teatrului "Oleg Danovski" către Ministerul Culturii. Dacă toate documentele sunt în regulă, angajații și-ar putea primi salariile până la sfârșitul anului.


Luni, o echipă formată din șapte reprezentanți ai Ministerului s-a deplasat la Constanța pentru a semna protocolul de predare-primire a Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" (TNOB). Comisia desemnată de Consiliul Județean nu era abilitată, însă, pentru a semna un astfel de document.
L-am contactat pe Cristian Zgabercea, șeful culturii constănțene, consilier al președintelui CJC, pentru a-l întreba cum se va rezolva în cele din urmă situația TNOB. "Astăzi (ieri-n.r.), se scrie de către Consiliul Județean poziția noastră și se trimite protocolul la București". "Facem tot posibilul ca protocolul să ajungă azi (ieri-n.r.) la București", a precizat Carmen Vasile, șeful Direcției Coordonare Instituții Subordonate din cadrul CJC. În ceea ce privește întâlnirea eșuată de luni, Carmen Vasile a declarat că a fost vorba de "o problemă a ambelor comisii", fără a specifica însă natura acestei probleme.

Monologul Culturii la Constanța
Tot luni, după întoarcerea comisiei ministeriale de la Constanța, pe site-ul Ministerului Culturii a fost postat un comunicat de presă intitulat "Monologul Culturii la Constanța", în care este blamată sfidarea la adresa culturii a autorităților locale: "Din păcate, la Constanța, delegația MCPN s-a văzut în fața unui partener legat de mâini, întrucât Comisia de Predare, comisie care a fost desemnată prin decizia președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, nu avea calitatea de a semna niciun document oficial. Doamna consilier juridic din Comisie a declarat textual că nu are în fișa postului atribuția de a semna procesele verbale de predare-primire.
Ministerul Culturii și Patrimoniului Național consideră că, prin neimplicarea și indiferența arătate cu această ocazie, autoritățile locale dau dovadă de lipsă de responsabilitate și, mai mult, de sfidare la adresa culturii și educației, o sfidare, în ultimă instanță, la adresa cetățenilor Constanței. MCPN va continua, în pofida obstrucțiilor autorităților locale, să acționeze administrativ și, dacă va fi cazul, în Justiție, pentru deblocarea situației și intrarea în legalitate".
Nu este prima dată când Ministerul Culturii își declară public nemulțumirea față de Consiliul Județean Constanța: "Ministerul Culturii și Patrimoniului Național constată cu regret și neplăcere faptul că situația Teatrului de Operă și Balet «Oleg Danovski» din Constanța se află într-un blocaj grav, dăunător pentru toate părțile implicate, dar mai ales pentru angajații teatrului, care nu și-au primit salariile de mai multe luni. Blocajul se datorează exclusiv Consiliului Județean Constanța, care nu a pregătit predarea Teatrului și nu s-a achitat de obligațiile ce-i reveneau, prin lege, până la momentul preluării (plata salariilor angajaților, cheltuieli de întreținere etc.). Prin urmare, Comisia de predare-preluare nu se poate întruni", se arăta într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Culturii pe 22 decembrie.
Radu Enache, consilierul ministrului Culturii, a declarat că a fost informat cu privire la protocolul trimis ieri la București de Consiliul Județean: "Dacă protocolul și procesele verbale sunt semnate, înseamnă că din punct de vedere juridic s-au îndeplinit toate condițiile, iar de la 1 ianuarie lucrurile intră în normal".
Totodată, consilierul a precizat că salariile angajaților vor fi plătite din bugetul pe 2010 al Ministerului, în cazul în care protocolul ajunge la timp: "Ministerul Culturii s-a străduit să rezolve situația înainte de sfârșitul anului, pentru ca problema banilor să poată fi soluționată din bugetul pe 2010. Dacă protocolul semnat de CJC nu ajunge la timp, atunci dispare temeiul legal prin care se puteau rezolva probleme bănești, iar acțiunea care ar urma ar fi cea a instanței".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6842 secunde