La Techirghiol,

Dragobetele rezistă atacului pernuțelor roșii

1432
Casa de Cultură din Techirghiol a găzduit, marți seara, spectacolul "Dragobete, dor de nuntă", jucat de trupa "Scena lui Tănase" și realizat de Constanța Vlăgea (regie și scenografie), Gigi Rădulescu (muzică) și Gabi Bîrsan (regie tehnică), un spectacol în care copii și tineri din generații diverse au apărat dreptul la continuitate al sărbătorii autohtone a iubirii - Dragobetele.
Competiția inegală dintre Dragobete și Sf. Valentin (primul în costum popular românesc și celălalt cu pernuțe roșii, în formă de inimi), a fost "gestionat" de Rada, țiganca cu plete blonde (interpretată de studenta Alexandra Sechelariu), care promovează dragostea autentică nu doar de dragul de a mai face un ban cinstit, ci și pentru că împărtășește valorile unei credințe autentice, în ciuda reticenței amuzante pe care o are față de preot.
Așa cum ne-a mărturisit regizorul spectacolului, Constanța Vlăgea, proiectul a pornit din dorința de a reactiva sărbătoarea Dragobetelui, pe fondul atacului pernuțelor roșii: "Ne cam întristează faptul că obiceiurile noastre încep să dispară, de aceea am simțit nevoia că trebuie să facem ceva în acest sens". Astfel că 30 de copii și tineri înarmați cu argumente pro sau contra Dragobete (mai mult pro, dacă e să privim numeric…), au încântat publicul cu prestația lor scenică, transformându-l pe Dragobete dintr-o victimă a modernității într-un reper demn de urmat… măcar de 24 ianuarie.
Scopul acestor proiecte, susținute de Constanța Vlăgea, dar și de compozitorul Gigi Rădulescu, este, însă, de a fonda un teatru de copii la Techirghiol, unde să activeze cât mai mulți tineri, având în vedere deschiderea pe care ei ar putea-o avea. În acest sens, există un parteneriat cu Liceul "Emil Racoviță" din localitate, prin care elevii vor fi cooptați în trupa de teatru, în funcție de talentul lor artistic. Obiectivul proiectului nu este doar artistic, ci și educațional: "Prin cooptarea în trupa de teatru vrem să-i ajutăm pe elevi să facă diferența între viața anostă din fața calculatorului și cea plină și adevărată de la Casa de Cultură. Vrem să-i facem să socializeze pe copii, pentru că sunt singuri", a spus Constanța Vlăgea.
În această perioadă, tinerii repetă pentru "B.G. - băiat de bani gata", scrisă tot de Constanța Vlăgea, care spune că este o piesă despre "un băiat bun, care intră într-o gașcă de golani, dar la final își dă seama care este grupul cel bun".
Următorul spectacol al tinerilor artiști este programat pentru 6 martie și se va numi "Flori pentru mama", fiind dedicat Zilei Femeii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9223 secunde