Dr. Dorin Popescu: "Orașul Constanța produce, în general, forme minore de cultură"

959
2
Dr. Dorin Popescu:
Celebrând Ziua Culturii Naționale, Asociația Casa Mării Negre - Black Sea House a organizat o dezbatere inedită pe tema soartei culturale a municipiului Constanța.

Pornind de la întrebarea "Există forme evoluate de viață culturală la Tomis?", invitații prezenți, de la reprezentanți ai conducerii Primăriei Municipiului Constanța, Bibliotecii Județene "Ioan N. Roman" Constanța, Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Institutului pentru Știință, Cultură și Spiritualitate al Universității "Ovidius" Constanța, Camerei de Comerț, Industrie și Navigație Constanța la reprezentanți ai mediului asociativ cultural tomitan (Asociația Strategia Dezvoltării României - Regiunea Dobrogea, Coaliția ONG-urilor, Ateneul Dobrogeția etc.), au formulat propuneri ce pot consolida, pe termen mediu și lung, patrimoniul cultural local.

"Lucrările dezbaterii au evidențiat următoarele evaluări consensuale: orașul Constanța produce, în general, forme minore de cultură și este decuplat de viața culturală de amplitudine din țară, în momentul de față, Constanța nu are un proiect al transformării polis-ului actual în oraș european al culturii, nu există încă un profil cultural specific al Tomisului, iar comunitatea culturală nu și-a configurat un consens privind urgențele culturale ale urbei și proiectele culturale pe termen lung ale acesteia. Orașul Constanța are nevoie de o strategie culturală proprie, care să creeze cadrul necesar performanței culturale la Tomis, iar administrația locală așteaptă de la comunitatea culturală propuneri în acest sens. Primul pas al acestei strategii îl reprezintă nevoia elaborării unui studiu de consum cultural la Tomis, un audit al stării culturale care să identifice nevoile, obișnuințele, formele de producție și consum cultural local. Asociația Casa Mării Negre poate deveni un creuzet al inițiativelor și proiectelor ce pot pregăti strategia culturală a orașului Constanța, precum și un catalizator al oamenilor de valoare dispuși să se implice în elaborarea acestei strategii", a spus dr. Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre. 

Comentează știrea

ion
20 ianuarie 2018
PREA MULTE VORBE

Domnule , Constanta are nevoie de oameni de actiune , sa faca ceva , un gram , sa miste , fara palavrageala, si plansete. Pune mana , fa ceva.

Primaru' nepereche
20 ianuarie 2018
Fagadau asteapta auditu'

Nu stiti nimic.Voi,chiar nu intelegeti ce este aia kultura.De exemplu,cand Mazare,primarul nepereche,dansa din cur la Mamaia,nu era un act de kultura ? Dansul din fund cu braziliencele este un act de kultura sau este un sport de masa ? Sa nu-mi spuneti ca dansu' din fund este un sport de masa.In plus,orasul Constanta are o multime de cetateni de onoare.Unii sunt/au fost kulturnici,profesori universitari,istorici,altii sunt/au fost sportivi de seama.Pai,cum puteti sa afirmati,domnule dr. Dorin Popescu,ca orașul Constanța produce, în general, forme minore de cultură cand puzderia asta de cetateni de onoare ai orasului Constanta au fost alesi tocmai pentru meritele lor culturale(sau sportive) deosebite. Interesant ca pe vremea kulturii mazariste nu auzise nimeni de voi,domn director Dorin Popescu.De ce ? V-ati nascut dupa ultima ploaie ? Cand un profesor universitar,istoric vestit,nu-i spui numele,a fost intrebat de un jurnalist ce parere are despre Mazare,care interpreta la carnaval diverse personaje istorice,stiti cum a raspuns istoricul nostru ? A spus ca ce face Mazare la carnaval face cultura si ca numai asa lumea,omul de rand,prostii,adica noi,invatam istorie.Voi unde ati fost,atunci ? Toti directorii,presedintii de asociatii,toate ONG-urile va dati cu parerea cand nu trebuie sa gasiti un vinovat de starea jalnica a culturii locale.Apropo,sa nu-i criticati pe astia din administratia pesedista ca va dati foc la valiza.Pesedeii traiesc in lumea lor.Aveti grija,vorbiti in soapta,nu dati nume,vorbiti si voi asa....la general.Sa nu-i iritati si mai ales sa nu intarziati cu auditu'.Ca daca audit nu e,nici kultura nu e.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3813 secunde