Două mari obiective arheologice, reabilitate cu fonduri europene

334
Două mari obiective arheologice, reabilitate cu fonduri europene - arheologie-1563292623.jpg

Articole recomandate

Fosta capitală a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, și Incinta 1 a Cetății Deva, cea mai importantă parte a monumentului istoric, vor fi reabilitate cu fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro, contractele de finanțare fiind semnate, astăzi, la sediul Consiliului Județean Hunedoara, informează Agerpres.

Proiectul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa vizează conservarea și restaurarea amfiteatrului roman din acest sit arheologic, pe o suprafață de aproape 5.000 de metri pătrați. Sunt prevăzute lucrări ample, cum ar fi reconstruirea și gazonarea arenei, consolidarea și reamenajarea zidurilor arenei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli și tribune.

Proiectul cuprinde amenajarea parțială a gradenurilor de pe tronsonul sudic al amfiteatrului, astfel încât acestea să poată fi folosite pentru diferite evenimente în perioada estivală.

Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 22 milioane lei, din care 98% reprezintă finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare a proiectului este de 54 de luni, iar beneficiarul acestuia este Consiliul Județean Hunedoara.

În ceea ce privește reabilitarea Incintei 1 a Cetății Deva, singura rămasă nerestaurată din monumentul istoric, contractul de finanțare se ridică la aproximativ 23,15 milioane lei. Finanțarea nerambursabilă acoperă 98% din contract, iar durata de implementare a proiectului a fost stabilită la 50 de luni. Se va interveni pe o suprafață de aproximativ 2.060 mp.

Investiția cuprinde consolidarea și reabilitarea zidurilor de piatră, reabilitarea turnurilor, refacerea planșeelor intermediare și a șarpantei din lemn, închiderea ușilor și ferestrelor cu tâmplărie din lemn.

Proiectul include realizarea iluminatului arhitectural, de siguranță și festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video și racordarea la utilități. Este prevăzută, de asemenea, digitizarea obiectivului de patrimoniu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5279 secunde