Două mari actrițe omagiate la Constanța, de Ziua Mondială a Teatrului

271

Articole de la același autor

Se poate spune cu certitudine că nu este o întâmplare nașterea Ninei Udrescu în ziua de 27 martie, declarată Zi Mondială a Teatrului. Absolventă în 1982 a Institutului de Teatru din Târgu Mureș, Nina Udrescu a jucat, în lunga sa carieră, multe dintre rolurile mari pe care și le poate dori o actriță. A debutat la Baia Mare și a venit la Constanța în 1985, rolul său de debut pe scena noastră fiind Silvia din "Acești îngeri triști" de D.R. Popescu, în regia lui Dominic Dembinski. 


Este o actriță de o versatilitate și o sensibilitate incredibile, născută pentru teatru și dăruită total teatrului. "Actriță îndrăgostită de profesia ei și care nu glumește deloc cu aceasta, cu o combustie interioară rar întâlnită ce tinde uneori către o incandescență devastatoare", așa o descria Georgeta Mărtoiu în volumul "Thalia ex Ponto".


Nina Zarecinaia și Arkadina din "Pescărușul" lui Cehov, Zoe din "O scrisoare pierdută", Lena din "Leonce și Lena" de Buchner, Lizzie din "Târfa cu respect" de Sartre, Lady Macbeth, personajul lui Shakespeare, Ea din "Nu sunt Turnul Eiffel" de Ecaterina Oproiu, Galina din "Vânătoarea de rațe" a lui Alexander Vampilov și multe alte roluri fac parte din fișa de creație a unei mari actrițe, recunoscută ca atare de publicul său. 


În repertoriul actual al Teatrului de Stat Constanța (TSC), poate fi aplaudată pentru rolurile din "Menajeria de sticlă", de Tennessee Williams, "Metamorfozele iubirii", spectacol colaj din teatrul antic, "Escrocii" de Robert Lamoureux și "Desculț în parc" de Neil Simon. 


******


Clara Ghiuvelechian s-a născut tot pe 27 martie și a studiat arta actorului tot la Târgu Mureș, iar debutul său a fost pe scena constănțeană, în 1995.


Cariera ei are și o componentă didactică: este doctor în teatru și predă la Universitatea "Ovidius" din anul 2001 până în prezent. De asemenea, pe lângă rolurile din piesele montate pe scena TSC, Clara Ghiuvelechian joacă și la Teatrul pentru Copii și Tineret felurite personaje de basm. În multe dintre creațiile ei scenice îmbină actoria și cântecul. 


Rolul pe care l-a iubit cel mai mult a fost acela al Beatricei din "Efectul razelor gamma asupra anemonelor" de Paul Zindel. Își dorește să joace în musical-uri, în care să cânte și să danseze. 


"Bolnavul închipuit" de Moliere și "Gâlcevile din Chioggia" sunt cele două spectacole din repertoriul actual al TSC în care joacă Clara Ghiuvelechian. 


Le aplaudăm pe cele două actrițe pentru toate rolurile realizate până acum, le dorim inspirație, putere de creație, aplauze la scenă deschisă și  LA MULȚI ANI!





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1255 secunde