DOLIU LA UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANȚA! A DECEDAT reputatul profesor lingvist MARIN PETRIȘOR

23785
5
DOLIU LA UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANȚA! A DECEDAT reputatul profesor lingvist MARIN PETRIȘOR - marinpetrior-1520672922.jpg

Articole de la același autor

Mediul universitar constănțean este în doliu. Unul dintre universitarii de marcă de la Universitatea Ovidius din Constanța a încetat din viață în această dimineață. Marin Petrișor era profesor universitar doctor la Facultatea de Litere. Înmormântarea va avea loc luni la București unde este înmormântată și soția acestuia care a decedat în anul 1999.
Deși a activat la catedre de prestigiu din țară și a predat în Statele Unite ale Americii, dialectologul Marin Petrișor s-a întors întotdeauna la Universitatea Ovidius din Constanța, unde a fost decan al Facultății de Litere. Acesta împlinise pe 27 ianuarie 85 de ani.


Dialectologul a colindat țara adunând date despre graiul țăranului român, precum și unele graiuri românești vorbite în afara granițelor țării, în special din Valea Timocului. A publicat peste 90 de lucrări, a contribuit la elaborarea Dicționarului toponimic al Olteniei și a participat la elaborarea Atlasului Complex al Porților de Fier (1972), pentru care a primit Premiul Academiei Române. 


După terminarea Facultății de Filologie a Universității din București în 1955, Marin Petrișor a fost remarcat de acad. Iorgu Iordan, devenind preparator la catedra acad. Alexandru Rosetti. A ocupat prin concurs postul de șef de cabinet la Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic de 5 ani din Timișoara, ulterior Universitatea din Timișoara.


Până în 1963, Marin Petrișor a funcționat aici ca șef de cabinet, asistent și lector ținând cursuri de Istoria limbii române, Dialectologie română și de Introducere în filologia română. În 1963 s-a transferat ca lector la Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic din Constanța, unde a funcționat 3 ani, apoi a ocupat, prin concurs, postul de cercetător principal la Centrul de istorie, Filologie și Etnografie al Academiei Române. În paralel, a predat un curs special de geografie lingvistică la Facultatea de Filologie a Universității din Craiova, la care s-a transferat în 1972. Aici a devenit conferențiar, în tot acest timp specializându-se și ținând cursuri de Dialectologie și toponomie, pe lângă numeroasele lucrări ale profesorilor din învățământul preuniversitar pentru obținerea gradului didactic I, pe care le-a îndrumat. În perioada 1974 și 1976 a funcționat ca lector Fulbright la Universitatea Washington din Seattle, SUA, unde a predat Limba și cultura română. În 1990 a revenit la Constanța, la Facultatea de Litere și Teologie a noii Universități Ovidius din Constanța, punând umărul la consolidarea prestigiului ei. 


A fost șeful catedrei de Limbă Română și Limbi Clasice, iar din anul 1997 a devenit decanul facultății. Profesorul Marin Petrișor este recunoscut ca un nume de mare autoritate în cercetarea graiurilor insulare și a graiurilor românești de tranziție, lucrările sale "Graiurile insulare dacoromâne", "Graiurile bufenilor din Banat" (București, 1993) și "Graiuri dacoromâne în contact" (Constanța, 1994), constituind repere esențiale în dialectologia românească. Acestor lucrări li se adaugă volumele "Structura dialectică a Olteniei" (Constanța, 1994) și cursul de dialectologie "Dialectul dacoromân" (Constanța, 2000), alături de numeroasele studii și articole de dialectologie și toponimie publicate în periodicele de specialitate care întregesc o operă științifică de excepție. 




"Cel mai blând, comunicativ și împăciuitor profesor pe care l-am cunoscut la Universitatea Ovidius. Sociabil și foarte apropiat de studenți. Nu a fost o situație căreia să nu îi găsească rezolvare... Un om de o cultură vastă și caracterizat de o modestie pe măsură... A fost un etalon al seriozității și profesionalismului. Regret teribil, o mare pierdere despărțirea de domnia sa..."
Amelia Stanescu -scriitoare


"Este o mare pierdere pentru mediul academic dobrogean și național. L-am cunoscut pe profesorul Marin Petrisor în anul 1994. Nu a avut cum să nu-mi placă dialectologia pentru că modul în care preda dumnealui această materie era extraordinar. De atunci, am avut numeroase proiecte comune, colaborări pe care le păstrez ca fiind amintiri foarte plăcute. Dumnezeu să -l călăuzească în Lumină!"
 Anamaria Ciobotaru- director Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu"


Comentează știrea

Profesor
10 martie 2018
Profesorul Petrisor

Dumnezeu sa il odihneasca pe Domnul profesor! Spirit academic si ludic in egala masura! Pasionat su perseverent!Om si dascal!😓

Alexandru
11 martie 2018
Trist

Vesnica pomenire a stimatului profesor... Unul dintre putinii din Univ Ovidius care mai facea cercetare, de multe ori intalnindu-ma cu el la bibliotca campusului universitar, lucrand din greu, chiar si cu problemele lui de sanatate. Conducerea Ovidius ar trebui sa se trezeasca si sa se axeze pe cercetare, nu sa faca conferinte cu masonii si alte lepadaturi care vor sa diatruga societatea... altfel ea merita sa fie desfiintata...

Pop Mihai
11 martie 2018
Selectam moderatori de anunturi

Selectam moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email: [email protected]

Nicolae Miabela
11 martie 2018
Trecerea in nefiinta a d-lui prof. Marin Petrisor

Un on deosebit!Dumnezeu sa-l ierte!

Nicolae Miabela
11 martie 2018
Trecerea in nefiinta a d-lui prof. Marin Petrisor

Un om deosebit!Dumnezeu sa-l ierte!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5516 secunde