Doliu la Universitatea Ovidius / "Cred că e dureros să știi atâtea lucruri, să ai atâtea amintiri și să nu mai ai cui le împărtăși"

531
Doliu la Universitatea Ovidius /

Articole de la același autor



"Ultima oară l-am văzut în ianuarie. Trecea pe la facultate din când în când și mă impresiona voința de care dădea dovadă urcând, în ciuda cârjelor, până la et. II unde se găsesțe catedra de limba română pentru a se întâlni cu discipolul său in materie de dialectologie , Cosmin Căprioară. Saluta ceremonios și zâmbitor, având la îndemâna un cuvânt de spirit pentru cine avea timp să asculte. Uneori eram bucuroasă când îl vedeam discutând cu cineva, n-aș fi avut timp să îl ascult într-o pauză de zece minute. Oamenilor cu o asemenea experiență de viață le place să povestească, pentru că au și ce.

Simțea nevoia să comunice și se vedea că ducea dorul profesoratului, al dialogului cu tinerii. Cred că e dureros să știi atâtea lucruri, să ai atâtea amintiri și să nu mai ai cui le împărtăși. Prin primăvara anului trecut îl interesa dacă o anumită temă de dialectologie se regăsește în publicații accesibile pe net, pentru că pregătea un articol solicitat de un specialist american care îi sugerase că în bibliografie poate trece și linkuri către articole de specialitate. Avea articole publicate în revista institutului de lingvistică Iorgu Iordan. I-am propus să incercăm să căutăm pe net. Surpriză dureroasă pentru dumnealui : în ciuda zecilor de articole, dintre care unele prezentau teze lingvistice originale, numele dialectologului Marin Petrisor nu apare decât in putine legături si acelea neesentiale. Am deplâns împreună modul in care cercetarea filologică românească este accesibilă celor interesati din lume, lipsa de surse digitalizate chiar dacă e vorba de lucrări mai vechi sau noi, dar care ar fi primit cu siguranță acordul autorilor pentru a fi vizibile. Domnul profesor Marin Petrișor nu era cum spunem noi "conectat" la modernitate, dar acesta nu e un motiv. A făcut cercetare filologică și de teren cu migala la care te obligă dialectologia, a scris din necesitatea interioară a transmite descoperirile uneori fascinante, nu l-au preocupat nici indexarea articolului, nici nu știu ce coeficienți de impact. In lumea dialectologilor își cucerise deja o pozitie respectată. Continua să comunice cu colegi de cercetare din Statele Unite. Mai mult pe acestia îi mira faptul că nu îi găsesc numele și articolele pe google. Cel putin așa am dedus din scurta discutie purtată acum aproape un an. Spera că proiectul privitor la dialectele vorbite in România va fi realizat. Ii arătasem cum arată un site pe această temă în Franța. Daaa, i-a plăcut. A fost curios să vadă și cum funcționează căutarea, cât de repede e găsită informația, cum sunt eșantioanele de înregistrare.", a spus prof. Sandina Vasile, Facultatea de Litere. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4406 secunde