Doi bărbați au descoperit întâmplător bijuterii din aur și argint, din perioada migrațiilor

570
Doi bărbați au descoperit întâmplător bijuterii din aur și argint, din perioada migrațiilor - aur-1523021132.jpg

Articole recomandate

Comoară descoperită din întâmplare. Doi bărbați din Cluj-Napoca, ce căutau monede și inele pentru porumbei, au dat peste șapte bijuterii unice din aur și argint ce ar proveni din perioada migrațiilor. Obiectele au fost predate autorităților, iar specialiștii vor stabili exact valoarea și vechimea lor.


Cei doi bărbați au plecat la vânătoare de comori în pădurile de lângă Cluj-Napoca. După două ore de căutări, au primit primele semnale din partea detectorului de metale. Nu se așteptau să găsească chiar bijuterii din aur și argint.

"Aceasta este o cataramă de aur și argint după cum spun specialiștii, un fel de pandantiv de aur cu piatră, un cap de acvilă. Eu sunt pasionat de porumbei și am găsit multe inele de porumbei în păduri, am vrut să îmi îmbunătățesc colecția și așa am început detecția de metale", afirmă Andrei Lumperdean.

"Am început să cercetăm zona împreună și am găsit celelalte piese pe un areal destul de mare, așa 6-8 metri pătrați. Nu ne-a venit să credem în primul rând că este aur", spune Flaviu Corbureanu.

Au predat bijuteriile celor de la Direcția pentru Cultură și Patrimoniu. Specialiștii presupun că aici au fost îngropați cândva oameni înstăriți.

"Reprezintă obiecte de inventar, de mormânt, probabil din perioada migrațiilor, secolele IV-V, probabil gepide, asta urmează să se stabilească", afirmă Virginia Rădeanu, consilier principal Direcția pentru Cultură Cluj.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9858 secunde