Mai multe ştiri online:

Dobrogea - străvechi pământ românesc

Ştire online publicată Marţi, 14 Noiembrie 2017. Autor: Cuget Liber Online.
Provincia dintre Dunăre și Mare, populată încă din mileniul 2 î. Hr. de strămoșii geto-daci, a intrat în componența statului dac al regilor Burebista și Decebal, apoi a Imperiului Roman și Romano-Bizantin. 


Ca formațiune politică de sine stătătoare, Dobrogea a făcut parte din Țara Românească în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân. După o stăpânire otomană de patru secole, în timpul cărora nu și-a pierdut caracterul dominant românesc din punct de vedere etnic, în urma războiului glorios de independență din 1877-1878, a fost restabilită autoritatea statului român asupra vechii provincii dintre Dunăre și Mare.


Cu acest prilej, la 14 noiembrie 1878 - iată, s-au scurs de atunci 139 de ani - domnitorul Carol I a adresat bravilor ostași români, reîntorși de pe câmpurile de muncă, un emoționant manifest care suna astfel:


„Soldați! 
Puterile mari europene, prin Tratatul de la Berlin, au unit cu România Dobrogea, această veche posesiune a prinților noștri de mai înainte.
Azi veți pune piciorul pe acest pământ care devine din nou românesc! Însă acum veți merge în Dobrogea nu în calitate de cuceritori, ci amici, ca frați ai locuitorilor, care de azi înainte sînt concetățenii noștri.
Soldați! În această nouă Românie veți găsi o populațiune care în cea mai mare parte este deja românească. Însă veți găsi și locuitori de alt neam și alte credințe. Toți aceștia, care devin membri ai statului român, au același drept la protecțiunea noastră și la dragostea voastră!
Între ei veți găsi mahomedani, ale căror obiceiuri se deosebesc de ale noastre. Vă recomand cu deosebire ca să respectați credința lor.
Fiți în mijlocul noilor voștri concetățeni, ceea ce ați fost atît în timp de pace cît și pe cîmpul de onoare: model de bravură și de disciplină, apărători ai drepturilor României și anteluptători ai legalității și ai civilizației Europei, astfel vă cunoaște acum întreaga Europă, și cu mîndrie confirmăm aceasta.
Așadar, drum bun soldați și Dumnezeu să vă apere.
Trăiască România!
Dat la Brăila la 14 noiembrie, anul 1878.
Carol”


Iată de ce, nu numai pentru dobrogeni, ci pentru toți românii, data de 14 noiembrie poate fi socotită o sărbătoare națională, asemenea zilelor de 24 ianuarie 1859, când s-a produs Unirea Principatelor Moldova și Țara Românească și 1 decembrie 1918 când s-a înfăptuit Marea Unire a tuturor românilor. 


Între 14 și 18 noiembrie, dobrogenii au trăit momente istorice. La Constanța, Tulcea și Babadag au sosit primele unități ale armatei române, abia reîntoarse din glorioasa bătălie care dăduse țării independența de stat și dreptul de a reveni în ținuturile maritime strămoșești. 


O primire entuziastă a fost rezervată sosirii trupelor în Constanța, la 23 noiembrie. Orașul era împodobit, ca pretutindeni, cu tricolorul românesc, iar în port sute de drapele ale marelui pavoaz erau arborate pe catargele vapoarelor diferitelor state. Noua fațadă maritimă, împreună cu portul Constanța, deschidea României o largă fereastră spre mările și oceanele lumii, permițându-i să participe la dialogul mondial, în spiritul tradițiilor și aspirațiilor sale de popor mândru și neatârnat.


Să cinstim, așadar, acest eveniment cum se cuvine: cu respect și cu mândrie! 
Prof. univ. dr. Ioan BITOLEANU


Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.7146 secunde