Promisiunile noului ministru

Directorii și profesorii scapă de birocrație și elevii de… materii

1283
6
Directorii și profesorii scapă de birocrație și elevii de… materii - fondschimbari-1447865416.jpg

Articole de la același autor

Pentru mulți dintre profesorii constănțeni cu care am stat de vorbă ieri și care au apucat să lectureze o parte din modificările anunțate în sistemul de învățământ românesc sunt de pă-rere că nu va exista suficient timp pentru a fi înfăptuite.

"Ne-am săturat de inițiative lăudabile care rămân la stadiul de proiecte, ca să nu mai spunem de legi ale căror norme metodologice de aplicare nu au mai apărut și rămân doar bifate de inițiatori", spunea una dintre învățătoare.

Noul ministru al Educației din Guvernul Cioloș, Adrian Curaj, va implementa o serie de criterii de evaluare a performanței profesorilor și se va preocupa de o reformă curriculară.

Așadar, se dorește mutarea accentului în actul educațional de pe transmiterea de informație pe crearea de competențe pentru viață pe baza nevoilor de dezvoltare personală și umană, un deziderat mai vechi care ar presupune în opinia multora o selecție mai riguroasă la admiterea în clasa a IX-a și chiar introducerea celei de-a doua trepte. Redefinirea statutului cadrului didactic în societate prin salarizare, carieră, criterii de evaluare a performanței, autonomie educațională și integritate, dar și reducerea birocrației și eliminarea sarcinilor administrative inutile pentru personalul didactic în domeniul educațional.

Ce a lăsat în urmă Sorin Cîmpeanu

Ca urmare a bilanțului mandatului său, fostul ministru Sorin Cîmpeanu a precizat că au fost adoptate în domeniul educației 73 de acte normative, iar 40 se află în curs de avizare.

Creșteri salariale au fost, în 2015, de 26,7% pentru personalul didactic și 28,9% pentru personalul nedidactic. Au fost alocate fonduri pentru decontarea transportului pentru elevi, în sumă de 98 de milioane de lei.Cîmpeanu a susținut că o altă realizare a mandatului de ministru este și crearea cadrului legal pentru alocarea de fonduri pentru finanțarea per-elev în unitățile de învățământ preuniversitar private acreditate.

Totodată, a fost reluat procesul de acordare a gradației de merit pentru personalul didactic auxiliar din învățământul preuniversitar, pentru o perioadă de 5 ani. Începând cu 1 septembrie 2015, au fost acordate 1.619 gradații de merit pentru personalul didactic auxiliar din învățământul preuniversitar.

Pe același mandat au fost organizate concursuri pentru ocuparea posturilor vacante din inspectoratele școlare și de director al caselor corpului didactic, fiind ocupate prin concurs, pentru o perioadă de patru ani, 89 de posturi de conducere și 545 de posturi de inspector școlar. "În doar nouă inspectorate, postul de inspector școlar general este ocupat fără concurs pe post", a mai precizat demnitarul în cadrul unei conferințe de presă.

Comentează știrea

adevar
19 noiembrie 2015
adevar

Asta e la romani care sunt traficanti de femei?

Minciuna
19 noiembrie 2015
Minciuna

Si examene la minister trucate...tic-tac,tic-tac...

Lulu
19 noiembrie 2015
asteptam cu interes noul DOCTOR

tot n-ai reusit sa scrii ceva in germana. Poate dupa doctoratul in...? Asteptam!

Lulu
19 noiembrie 2015
prezentare subliminala?!?

atat de subliminala incat ai spus pe sleau ca parintii au ceva cu profesorii! Cu care profesori? Cu toti? Noi credeam ca doar cu unii. De germana, parca! Aveti grija la victimele colaterale!

L
19 noiembrie 2015
PS

daca cumva nu reusiti sa ne raspundeti la mesaje, va asteptam cu avocatul, sau cu mesajul sau ! dar sa traduceti in limba germana neaparat.

adevar
19 noiembrie 2015
adevar

Avocatul vil trimiteti la absolventi de scoala romana care au dat foc in club din bucuresti

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4936 secunde